Prośba o pomoc w instalacji karty AMD Radeon 5700 Series
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Re: Prośba o pomoc w instalacji karty AMD Radeon 5700 Series
Nie nie widzi ale nie potrafi ich władować. To niestety głębszy problem. Prostymi pstryknięciami chyba jednak tego nie da się załatwić. Zresztą czytałeś ten tekst ... driver jest "zniekształcony", Make sure your kext has been built against the correct headers. Takie komunikaty wskazują często na konieczność ponownej instalacji systemu. Być może nie są to oryginalne kexty a modyfikowane. W takim wypadku musi być wyłączony SIP.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
No tak ... z postawieniem systemu nie ma problemu 
Czy możesz podpowiedzieć gdzie oprócz github można jeszcze szukać kextów? Te kilka kextów zciągnąłem z tonymacx64.
Szczerze mówiąc jestem zielony. Mając te same kexty znowu pewnie będzie to samo.
Pozdrawiam

Czy możesz podpowiedzieć gdzie oprócz github można jeszcze szukać kextów? Te kilka kextów zciągnąłem z tonymacx64.
Szczerze mówiąc jestem zielony. Mając te same kexty znowu pewnie będzie to samo.
Pozdrawiam
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Ja używam programu Kext Updater.
https://www.hackintosh-forum.de/attachm ... 4-0-1-zip/
Tym można aktualizować potrzebne dla hackintosha kexty na EFI albo downloaden na co tylko ma się ochotę.
Do ściągania 1 button na dole od lewej - Kextmanager.
Nie tyczy się to ale kextów jakie dostarcza Apple w oryginalnym systemie.
https://www.hackintosh-forum.de/attachm ... 4-0-1-zip/
Tym można aktualizować potrzebne dla hackintosha kexty na EFI albo downloaden na co tylko ma się ochotę.
Do ściągania 1 button na dole od lewej - Kextmanager.
Nie tyczy się to ale kextów jakie dostarcza Apple w oryginalnym systemie.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Dzień dobry
Czy koniecznie jest przeinstalowanie os x?
Czy ten kext updater nie aktualizuje tych złych? Czy jest aż tak naśmiecone że przeinstalowanie jest konieczne?
Acha. Czy na świeżo postawionym systemie bez sterowników do AMD, zainstaluję z jego pomocą kexty do tej karty?
Czy koniecznie jest przeinstalowanie os x?
Czy ten kext updater nie aktualizuje tych złych? Czy jest aż tak naśmiecone że przeinstalowanie jest konieczne?
Acha. Czy na świeżo postawionym systemie bez sterowników do AMD, zainstaluję z jego pomocą kexty do tej karty?
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Na 1 rzut oka mi to tak wygląda, ponieważ przy starcie wyskakują błędy sterownika, które nie powinny się pojawić, nawet przy wadliwie skonfigurowanym bootloaderze.
Kext Updater aktualizuje jedynie drivery (kext) które potrzebuje hackintosh.
By stwierdzić jak jest naśmiecone trzeba by było ten komputer mieć, to jest więcej czynności a ja nie mam niestety tyle czasu by to opisać.
>>Acha>> W tym sęk że sterowniki te pochodzą od Apple i system już je zawiera. Nie trzeba nic instalować/doinstalowywać.
Ja bym zaczynał od aktualizacji Clovera. Kto wie co masz za wersję. Na screenshot widać, że nie można było alloc-ować elementów drivera właśnie tej karty graficznej. W rezultacie driver nie był w całości sprawny.
Jakby to nie pomogło to instalował bym system od nowa, ale pewnie Sierrę. Najlepiej jak się ma dodatkowy HDD/SSD, stary system działa dalej a na nowym miejscu kombinuje z nowym macOS. Na nowym HDD/SSD ma też być nowa wersja bootloadera. Stary HDD/SSD można też na czas kombinacji fizycznie odłączyć. Tak jest bezpieczniej.
Kext Updater aktualizuje jedynie drivery (kext) które potrzebuje hackintosh.
By stwierdzić jak jest naśmiecone trzeba by było ten komputer mieć, to jest więcej czynności a ja nie mam niestety tyle czasu by to opisać.
>>Acha>> W tym sęk że sterowniki te pochodzą od Apple i system już je zawiera. Nie trzeba nic instalować/doinstalowywać.
Ja bym zaczynał od aktualizacji Clovera. Kto wie co masz za wersję. Na screenshot widać, że nie można było alloc-ować elementów drivera właśnie tej karty graficznej. W rezultacie driver nie był w całości sprawny.
Jakby to nie pomogło to instalował bym system od nowa, ale pewnie Sierrę. Najlepiej jak się ma dodatkowy HDD/SSD, stary system działa dalej a na nowym miejscu kombinuje z nowym macOS. Na nowym HDD/SSD ma też być nowa wersja bootloadera. Stary HDD/SSD można też na czas kombinacji fizycznie odłączyć. Tak jest bezpieczniej.
Bootloader OC
Bootloader OC
Cześć
A więc tak. Wszystko zostało bez zmian. Nie wiem jak Ty wyszukujesz Fake ID ale ja za pomocą google
Akurat do Radeona HD 5750 podany był taki: 0x68B81002
Nie przyniosło to rezultatu. Używam na USB UniBootX Clover - ostatnia aktualizacja - 20 Listopada 2019
Program Kext Updater nie da się zainstalować, chwilę poskacze na pasku i koniec.
Clover Configurator 5.22.0.0
To wszystko co używam.
Jeśli znajdziesz czas to zajrzyj proszę do config.plist - może coś zauważysz.
Jeśli jednak nic więcej nie da się zrobić, to spróbuję zainstalować Sierrę tak jak radziłeś. Jeśli mógłbyś to napisz co po instalacji proponujesz żeby czegoś znowu nie spieprzyć.
Na USB może nie będę już umieszczał kextów do karty bo znowu się zrobi śmietnik
Pozdrawiam
A więc tak. Wszystko zostało bez zmian. Nie wiem jak Ty wyszukujesz Fake ID ale ja za pomocą google

Akurat do Radeona HD 5750 podany był taki: 0x68B81002
Nie przyniosło to rezultatu. Używam na USB UniBootX Clover - ostatnia aktualizacja - 20 Listopada 2019
Program Kext Updater nie da się zainstalować, chwilę poskacze na pasku i koniec.
Clover Configurator 5.22.0.0
To wszystko co używam.
Jeśli znajdziesz czas to zajrzyj proszę do config.plist - może coś zauważysz.
Jeśli jednak nic więcej nie da się zrobić, to spróbuję zainstalować Sierrę tak jak radziłeś. Jeśli mógłbyś to napisz co po instalacji proponujesz żeby czegoś znowu nie spieprzyć.
Na USB może nie będę już umieszczał kextów do karty bo znowu się zrobi śmietnik
Pozdrawiam
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
SMBIOS skasowałeś czy jest taki pusty w rzeczywistości? To stary komputer, bootloader jest w legacy? Rażącego byka nie widzę.
PS. Nie o Clover Configurator chodzi a o wersję samego Clover. Że Kext Updater nie działa, hmmm, twój system jest już za stary pewnie.
Jak chcesz to podrzuć kompletny EFI w zip to to zaktualizuję.
PS. Nie o Clover Configurator chodzi a o wersję samego Clover. Że Kext Updater nie działa, hmmm, twój system jest już za stary pewnie.
Jak chcesz to podrzuć kompletny EFI w zip to to zaktualizuję.
Bootloader OC
Bootloader OC
Dzięki za pomoc
EFI skopiowałem z usb z którego botuję