ThinkPad T430S - po instalacji brak regulacji jasności ekranu

Poradniki, instrukcje i dyskusja na temat instalacji macOS 11 Big Sur na komputerze PC.
Awatar użytkownika
JMarcin
rookie

Re: ThinkPad T430S - po instalacji brak dźwięku, baterii na pasku i regulacji jasności

Post autor: JMarcin »

Alpha01 pisze: 01 gru 2021, 14:19 To powiedział bym że PciRoot(0x0)/Pci(0x16,0x0) nie ma żadnego znaczenie. Tylko kosmetyka. Nic nie ma to z rozdzielczością do czynienia. Ja bym wywalił na próbę.
W Hackintool możesz zobaczyć jaki adres ma karta dźwiękowa i w zasadzie dołożyć ją do DeviceProperties/Add.
Wywaliłem ten wpis i efektu żadnego nie ma - wszystko działa bez zmian.
Screen z hackintool's : https://www.icloud.com/iclouddrive/0bUB ... IMG%5F0027

Dodałem to urządzenie w DeviceProperties i też bez zmian : https://www.icloud.com/iclouddrive/0D84 ... IMG%5F0028

A tak wygląda to na Catalinie : https://www.icloud.com/iclouddrive/030b ... IMG%5F0029

Kurcze wymiękam już ... :-(
--------------------------------------------------------------
MacOS 13.7.1 Ventura @ ThinkPad T480
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Re: ThinkPad T430S - po instalacji brak dźwięku, baterii na pasku i regulacji jasności

Post autor: Alpha01 »

Jeśli się nie da przy pomocy bootloadera, a te przecież nie są "wszechmogące", to trzeba się zabrać do patchowania DSDT.
Niestety takie rzeczy wymagają posiadania sprzętu. Po prostu jest to uciążliwe i trzeba testować przez pewien czas. No i robota!
Tylko mnie to dziwi że miałeś Clovera i to działało lepiej, jak sobie przypominam. Co było w tym Cloverze inaczej?
Co do dźwięku to masz najnowszy AppleALC.kext? Zrób jeszcze NVRAM reset.
Dodaj to urządzenie "Audio device" - PciRoot(0x0)/Pci(0x1B,0x0) do config.plist.

PS.: Z PciRoot(0x0)/Pci(0x16,0x0) oczywiście miałem rację, jak widać na screenshocie to chipset i nic nie ma do rozdzielczości. Można to pominąć.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
JMarcin
rookie

Alpha01 pisze: 01 gru 2021, 20:28 Jeśli się nie da przy pomocy bootloadera, a te przecież nie są "wszechmogące", to trzeba się zabrać do patchowania DSDT.
Niestety takie rzeczy wymagają posiadania sprzętu. Po prostu jest to uciążliwe i trzeba testować przez pewien czas. No i robota!
Tylko mnie to dziwi że miałeś Clovera i to działało lepiej, jak sobie przypominam. Co było w tym Cloverze inaczej?
Co do dźwięku to masz najnowszy AppleALC.kext? Zrób jeszcze NVRAM reset.

PS.: Z PciRoot(0x0)/Pci(0x16,0x0) oczywiście miałem rację, jak widać na screenshocie to chipset i nic nie ma do rozdzielczości.

Dodaj to urządzenie Audio device PciRoot(0x0)/Pci(0x1B,0x0) do config.plist
Catalina na Clover działa świetnie na moim laptopie, to mój "daily" system.
AppleALC mam najnowszą wersję v1.6.6. Dodałem już wczesniej to urządzenie audio do config'a i niestety bez efektu, id próbowałem chyba wszystkie możliwe wartości. I nic.

Zastanawiam się nad eksperymentem polegającym na podmiane EFI z mojego działającego systemu 10.15.7 , ciekawe co by z tego wyszło :-)
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

Jeśli ten sam laptop to nie powinno być problemu z Big Sur, jeśli działa z Catalina. Z Monterey będzie już problem pewnie.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
JMarcin
rookie

Alpha01 pisze: 01 gru 2021, 21:32 Jeśli ten sam laptop to nie powinno być problemu z Big Sur, jeśli działa z Catalina. Z Monterey będzie już problem pewnie.
No niestety, po uruchomieniu ładnowania tylko przekreślone koło :(
Chyba odpuszczę temat, szkoda czasu i nerwów, wypada przyznać że przerosło mnie to ...
Awatar użytkownika
Azteca
Mistrz

Post autor: Azteca »

Taka reakcja wskazuje na błędną konfigurację albo na niemożność allokacji pamięci. Pamiętaj że zawsze jak zmieniasz SMBIOS należy wyczyścić SMBIOS. Ten laptop jest trudny dla Monterey. Apple skasowało wsparcie dla tej generacji procesorów jaką ma T430S.
Ja bym instalował Mojave. Niewiele się różni i nie jest tak uzależniony od centrali w Cupertino.
Awatar użytkownika
JMarcin
rookie

Azteca pisze: 02 gru 2021, 16:10 Taka reakcja wskazuje na błędną konfigurację albo na niemożność allokacji pamięci. Pamiętaj że zawsze jak zmieniasz SMBIOS należy wyczyścić SMBIOS. Ten laptop jest trudny dla Monterey. Apple skasowało wsparcie dla tej generacji procesorów jaką ma T430S.
Ja bym instalował Mojave. Niewiele się różni i nie jest tak uzależniony od centrali w Cupertino.
No łatwo nie jest :-) Monterey nawet nie myślałem żeby instalować, ale Big Sur też dał mi w kość.
Mojave działa super ale jako "daily" mam Catalinę postawioną na Cloverze, działającą perfekcyjnie i chyba przy tym pozostanę.

W każdym razie dzięki za wskazówki.
Awatar użytkownika
JMarcin
rookie

Kontynuuję walkę.

Udało mi się rozwiązać 1 z 3 problemów - mam już wskaźnik i ustawienia baterii :) przynajmniej to się udało.
Do zrobienia nadal dźwięk (za cholerę nie potrafię tego ogarnąć) i regulacja jasności ekranu.

Może ktoś z Was mógłby na to zerknąć, np. przez Teamviewer udostępnię mój sprzęt. Proszę o ewentualne info na PM.
Awatar użytkownika
Azteca
Mistrz

Re: ThinkPad T430S - po instalacji brak dźwięku oraz regulacji jasności

Post autor: Azteca »

Udało mi się rozwiązać 1 z 3 problemów - mam już wskaźnik i ustawienia baterii - No dobrze ale to forum jest dla wymiany doświadczeń i wiedzy, opisz co zrobiłeś, co zadziałało.
By nie powtarzać kolejnych prób zawsze podrzucaj aktualny stan EFI i info jaki system i jaka wersja bootloadera.
I informacja też potrzebna czego próbowałeś na konkretny problem. Inaczej pogłębiasz entropię.
Awatar użytkownika
JMarcin
rookie

Re: ThinkPad T430S - po instalacji brak dźwięku oraz regulacji jasności

Azteca pisze: 05 gru 2021, 10:39 ... forum jest dla wymiany doświadczeń i wiedzy, opisz co zrobiłeś, co zadziałało.
By nie powtarzać kolejnych prób zawsze podrzucaj aktualny stan EFI i info jaki system i jaka wersja bootloadera.
I informacja też potrzebna czego próbowałeś na konkretny problem. Inaczej pogłębiasz entropię.
Sorry , juz się poprawiam.
Stworzyłem całe EFI od nowa, dokładnie wg przewodnika ze strony Dortania (oprzednio pominąłem kilka szczegółów).
Aktualne EFI : https://www.icloud.com/iclouddrive/0zXa ... A0nJfg#EFI

OC w wersji 0.7.5, system Big Sur 11.6.1 , laptop ThinkPad T430S.

System działa całkiem szybko, widać że akceleracja grafiki działa, ale system wciąż nie rozpoznaje wbudowanego wyświetlacza.
No i brak dźwięku, ciągle nie rzopoznaje karty dźwiękowej..
Zablokowany