Problem z uśpieniem
Re: Problem z uśpieniem
Tak o maca. Ten procesor chyba nie jest nigdzie w software maców.
-
- rookie
Powiedz mi tak szczerze, czy wygenerowanie DSDT i spatchowanie ma sens w moim przypadku?
Jest sporo poradników niby jak to robić, postaram się poradzić, ale czy to ma sens, czy kompletnie nic nie da?
Czy rozwiązało by to problemy z bluetooth, dźwiękiem, usypianiem?
Jest sporo poradników niby jak to robić, postaram się poradzić, ale czy to ma sens, czy kompletnie nic nie da?
Czy rozwiązało by to problemy z bluetooth, dźwiękiem, usypianiem?
Patchowanie DSDT było modne w czasach Clovera. Obecnie mało kto to robi ponieważ OpenCore większość potrafi sam.
Poza tym na patchowaniu DSDT trzeba się nieco znać. Pełno tam pułapek. W twoim przypadku może to i ma sens, bo to laptop z gatunku egzotów.
IMHO lepiej jednak użyć SSDT-sów. Może admin coś ma.
Poza tym na patchowaniu DSDT trzeba się nieco znać. Pełno tam pułapek. W twoim przypadku może to i ma sens, bo to laptop z gatunku egzotów.
IMHO lepiej jednak użyć SSDT-sów. Może admin coś ma.
-
- rookie
W takim razie gorąca prośba do Admina...
Ze wszystkim mi znanych ssdt, te które przejrzałem i użyłem, to raczej jest tylko gorzej, niestety, więc ponawiam gorącą prośbę Admina kierunku, może coś ma?
Ze wszystkim mi znanych ssdt, te które przejrzałem i użyłem, to raczej jest tylko gorzej, niestety, więc ponawiam gorącą prośbę Admina kierunku, może coś ma?
Ja mam w moich zasobach jedynie materiał dla wcześniejszego modelu - 9 generacji. Czyli AN515-54.
Ale to nie jest moja robota i nie mam pojęcia czy to działa.
Ale to nie jest moja robota i nie mam pojęcia czy to działa.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
-
- rookie
Kurcze, może warto spróbować, może pomoże 
No i tak myślę sobie, czy można by w opencore wprowadzić Fake Cpu ID od właśnie 9 generacji? Może wtedy by to hulało lepiej?
No bo tak to wszystko jest stabilnie, poza:
Bluetooth - które coś źle się rozpoznaje bo widziałem u innych że jest ok, a u mnie jakieś "THIRD_PARTY..." i airdrop w jednym kierunku
Combojackiem - trzeba uruchomić komendą, ale to akurat mam gdzieś, bo baaardzo rzadko używam,
Uśpieniem, które trwa długo, a po wybudzeniu podnosi temperatury, że praca na baterii to katorga.
Reszta działa świetnie, no i można by się EFI podzielić pod taką konfigurację, tylko jeszcze te małe niuanse

No i tak myślę sobie, czy można by w opencore wprowadzić Fake Cpu ID od właśnie 9 generacji? Może wtedy by to hulało lepiej?
No bo tak to wszystko jest stabilnie, poza:
Bluetooth - które coś źle się rozpoznaje bo widziałem u innych że jest ok, a u mnie jakieś "THIRD_PARTY..." i airdrop w jednym kierunku

Combojackiem - trzeba uruchomić komendą, ale to akurat mam gdzieś, bo baaardzo rzadko używam,
Uśpieniem, które trwa długo, a po wybudzeniu podnosi temperatury, że praca na baterii to katorga.
Reszta działa świetnie, no i można by się EFI podzielić pod taką konfigurację, tylko jeszcze te małe niuanse

Ja ci to podrzucę, pewnie jutro. Możesz sobie to przeanalizować co jest inaczej, może lepiej zrobione.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
-
- rookie
Dzięki, zobaczymy czy będzie lepiej 
A co do tego Fake CPU ID? Da się to wykonać?

A co do tego Fake CPU ID? Da się to wykonać?
Hahaha, "wykonać" się da, ale nie wydaje mi się by było to potrzebne.
Pytanie, jak tam u ciebie wygląda sprawa CFG-Lock?
Pytanie, jak tam u ciebie wygląda sprawa CFG-Lock?
Bootloader OC
Bootloader OC
-
- rookie
Oj... chyba nie istnieje.
Dokładnie rzecz ujmując nic na ten temat nie wiedziałem, nic w biosie nie znalazłem, kext żaden mi pod nos nie wpadł, więc stwierdzam że nie istnieje.
Oczywiście zainteresuję się tematem i wprowadzę w życie, ale prosiłbym o jakiś sprawdzony link do chociaż zagadnień.
https://dortania.github.io/OpenCore-Pos ... s-cfg-lock
czy ten ok?
Dokładnie rzecz ujmując nic na ten temat nie wiedziałem, nic w biosie nie znalazłem, kext żaden mi pod nos nie wpadł, więc stwierdzam że nie istnieje.
Oczywiście zainteresuję się tematem i wprowadzę w życie, ale prosiłbym o jakiś sprawdzony link do chociaż zagadnień.
https://dortania.github.io/OpenCore-Pos ... s-cfg-lock
czy ten ok?