Czy na Asus G771JM można zainstalować macOS
Re: Czy na Asus G771JM można zainstalować macOS
Jak z opisu wynika jest to laptop więc interesuje mnie obsługa klawiatury i gładzika wbudowanych w niego. Klawiatura Logitecha po usb to chwilowe rozwiązanie żeby móc zrobić instalację.
Ponadto na majove mam problem z z bcotowaniem systemu z dysku. Nie chce się system popranie uruchomić tylko restartuje się w połowie uruchamiania. Na high sierra udało mi się ustawić poprawne bootowanie. Użyłem do tego MultiBeast dla high sierra.
Do mojave jest ten:
https://www.tonymacx86.com/resources/mu ... ojave.425/
Ponadto na majove mam problem z z bcotowaniem systemu z dysku. Nie chce się system popranie uruchomić tylko restartuje się w połowie uruchamiania. Na high sierra udało mi się ustawić poprawne bootowanie. Użyłem do tego MultiBeast dla high sierra.
Do mojave jest ten:
https://www.tonymacx86.com/resources/mu ... ojave.425/
- mrhackintosh
- Admin
- Kontakt:
Włączyłeś tryb verbose (flaga -v) ? Na czym się wywala ?Nie chce się system popranie uruchomić tylko restartuje się w połowie uruchamiania.
Poradziłem sobie. System się bootuje z hdd już. Zainstalowałem VoodooPS2. Klawiatura i gładzik działa. Jednak mam 2 problemy jeszcze:
1. W klawiaturze brak pisania polskich liter typu ąśżźć i nie działają klawisze funkcyjne fn f1-12.e nie pomaga zmiana na Polski czy Polski pro. Co dziwne Podłączona klawiatura logitecha bezprzewodowa działa popranie.
2. Brak obsługi dźwięku. Po prostu nie wiem co mam zainstalować.
1. W klawiaturze brak pisania polskich liter typu ąśżźć i nie działają klawisze funkcyjne fn f1-12.e nie pomaga zmiana na Polski czy Polski pro. Co dziwne Podłączona klawiatura logitecha bezprzewodowa działa popranie.
2. Brak obsługi dźwięku. Po prostu nie wiem co mam zainstalować.
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Na klawisze funkcyjne może zadziałać AsusNBFnKeys.kext:
Mógłbyś zrobić screenshota z Grafik/Displays?
Co do dźwięku to trza by było wiedzieć jaki chip ma ten laptop. Ale chyba potrzebny będzie VoodooHDA.kext
Co do dźwięku to trza by było wiedzieć jaki chip ma ten laptop. Ale chyba potrzebny będzie VoodooHDA.kext
- Załączniki
-
- AsusNBFnKeys.kext.zip
- (30.38 KiB) Pobrany 127 razy
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Co do dźwięku miałeś rację.Alpha01 pisze: 23 maja 2019, 13:52 Na klawisze funkcyjne może zadziałać AsusNBFnKeys.kext:
AsusNBFnKeys.kext nic nie wniósł. Polskie litery znalazły się ale nie pod alt tylko z klawiszem win. właśnie odpowiadam z macOS. Wychodzi na to, że niema poprawnego mapowania klawiatury.
Co do "Grafik/Displays" możesz rozwinąć myśl bo nie wiem jak na macOS zrobić screenshota i dokładnie co ma być na nim.
To mapowanie można zrobić na dwa sposoby, poprawić w VoodooPS2 odpowiedni wpis albo użyć programu Karabiner.
Desktop: Dell OptiPlex 7040 | Intel Core i7 6700 | HD 530 | AMD Radeon FirePro W5100 | 24GB RAM
- SSD/M.2 WD Black SN750 1TB: macOS Catalina 10.15.7 (19H1011)
- SSD/SATA Samsung 850 EVO 120 GB: macOS High Sierra 10.13.6 (17G14042)
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
https://support.apple.com/pl-pl/HT203001
Grafika/monitory
Screenshot: cmd + shift + 4 i ciągniesz boxa.
Grafika/monitory
Screenshot: cmd + shift + 4 i ciągniesz boxa.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Skrót nie działa bo pomieszane klawisze ale zrobiłem jeśli o te chodzi:
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
No ciekawe. Asus inaczej podłączył tą Nvidia w tym laptopie. Wykrywa GTX 860M. Spodziewałem się czegoś innego. Dlatego też ci się udało zainstalować macOS.
Tego GTX 860M nie da się pewnie odpalić za pomocą Web Drivera. To znaczy do tej pory nie znam przypadku, by się to udało. Ale
wiedzą, może komuś się udało.
Jeszcze masz jeden problemik. Pewnie sam zauważyłeś, masz jedynie 7 MB VRAM na iGPU. Monitor laptopa masz na iGPU podłączony.
Tego GTX 860M nie da się pewnie odpalić za pomocą Web Drivera. To znaczy do tej pory nie znam przypadku, by się to udało. Ale

Jeszcze masz jeden problemik. Pewnie sam zauważyłeś, masz jedynie 7 MB VRAM na iGPU. Monitor laptopa masz na iGPU podłączony.
Bootloader OC
Bootloader OC
A nie wiedziałem. Możesz rozwinąć wątki które napisałeś? Z chęcią protestuję i przeeksperymentuje różne wariaty. Dzięki temu czegoś się nauczę.