Problem przy instalacji High Sierra za pomocą metody macOS INTERNET RECOVERY.
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Najpierw musisz wiedzieć jaki numer ma macOS.
Klikasz w jabco/o tym macu/klikasz w Version
Pokaże się numer. Teraz ściągasz instalator Web Driver dla tej wersji 10.13.6 i instalujesz jak na zwykłym macu.
Jaki masz numer?
Klikasz w jabco/o tym macu/klikasz w Version
Pokaże się numer. Teraz ściągasz instalator Web Driver dla tej wersji 10.13.6 i instalujesz jak na zwykłym macu.
Jaki masz numer?
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
- Ricksanchez
- rookie
Re: Problem przy instalacji High Sierra za pomocą metody macOS INTERNET RECOVERY.
Ok, udało się.
Mam kilka pytań, a mianowicie.
1. Czy bootowanie systemu zawsze będzie wyglądało tak jak na zdjęciu:
https://www.dropbox.com/s/uzk0l0m4my4wc ... 6.jpg?dl=0
2. Wchodząc w "Ten Mac" informacja o procesorze to: 2,81Ghz nieznany. Tak ma zostać czy gdzieś się to zmienia?
3. Skąd najlepiej pobrać sterownik do karty dźwiękowej?
Mam kilka pytań, a mianowicie.
1. Czy bootowanie systemu zawsze będzie wyglądało tak jak na zdjęciu:
https://www.dropbox.com/s/uzk0l0m4my4wc ... 6.jpg?dl=0
2. Wchodząc w "Ten Mac" informacja o procesorze to: 2,81Ghz nieznany. Tak ma zostać czy gdzieś się to zmienia?
3. Skąd najlepiej pobrać sterownik do karty dźwiękowej?
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Miałeś dla instalacji aktywowany tryb Verbose. Pora by go wyłączyć. Potrzebujesz do tego program Clover Configurator.
Montujesz EFI z SSD, otwierasz przy pomocy Clover Configurator plik config.plist i usuwasz z sekcji Boot argument -v.
------
W przypadku „nieznanego procesora” użyj programu IORegistry Explorer lub IOJones:
Wprowadź „CPU” w polu wyszukiwania. cpu-type to wartość dla twojego procesora.
W przykładzie mamy 05 06.
Wartość, którą wprowadzam do config.plist to 0x0506. Zapisz zmiany i nowy start.
W przypadku twojego i5-8400
0x0605
Montujesz EFI z SSD, otwierasz przy pomocy Clover Configurator plik config.plist i usuwasz z sekcji Boot argument -v.
------
W przypadku „nieznanego procesora” użyj programu IORegistry Explorer lub IOJones:
Wprowadź „CPU” w polu wyszukiwania. cpu-type to wartość dla twojego procesora.
W przykładzie mamy 05 06.
Wartość, którą wprowadzam do config.plist to 0x0506. Zapisz zmiany i nowy start.
W przypadku twojego i5-8400
0x0605
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
- Ricksanchez
- rookie
Re: Problem przy instalacji High Sierra za pomocą metody macOS INTERNET RECOVERY.
Dobra, ale nie mam pojęcia jak zamontować to EFI z mojego SSD. Dodaję zrzut ekranu:
Help!
https://www.dropbox.com/s/l8sdl8b6gzjwo ... 3.png?dl=0
Help!
https://www.dropbox.com/s/l8sdl8b6gzjwo ... 3.png?dl=0
- Ricksanchez
- rookie
[quote=Ricksanchez post_id=1532 time=1563971595 user_id=168]
Zamontowałem EFI z dysku SSD, ale wchodząc w folder EFI mam dalej folder APPLE>EXTENSIONS>plik Firmware.scap
Zamontowałem EFI z dysku SSD, ale wchodząc w folder EFI mam dalej folder APPLE>EXTENSIONS>plik Firmware.scap
- Ricksanchez
- rookie
Tak zrobiłem, ale nie mam pliku config.plist wchodząc w folder EFI.
Czy zrobić to metodą z poradnika instalacji Vanilla?
Jeśli już będziesz w macOS po instalacji Clovera tym razem na SSD, za-"mountuj" obie EFI, od USB i SSD, przekopiuj zawartość EFI z USB do EFI SSD i wtedy możesz nastawić w BIOS twoją SSD jako 1 w kolejce.
I po tym dopiero usunąć -v bo będę wtedy miał config.plist z pendive przekopiowany na ssd, dobrze rozumiem?
Czy zrobić to metodą z poradnika instalacji Vanilla?
Jeśli już będziesz w macOS po instalacji Clovera tym razem na SSD, za-"mountuj" obie EFI, od USB i SSD, przekopiuj zawartość EFI z USB do EFI SSD i wtedy możesz nastawić w BIOS twoją SSD jako 1 w kolejce.
I po tym dopiero usunąć -v bo będę wtedy miał config.plist z pendive przekopiowany na ssd, dobrze rozumiem?

- Ricksanchez
- rookie
Ok, tylko o ile ssd mam widocznego w clover configurator jako partycję EFI którą mogę zamontować to o tyle pendrive się tam nie pokazuje