Zmiana karty graficznej. Pomoc w doborze.
Re: Zmiana karty graficznej. Pomoc w doborze.
Advanced\System Agent(SA)Configuration\Graphics Configuration:
Primary Display = PCIE
iGPU MultiMonitor = Enable
DVMT Pre-Allocated = 64 lub 98 lub 128 - ja ustawiłem u siebie 98
RC6 ( Render Standby) = AUTO
Monitor podpinasz do Radeona, bo iGPU będzie działać w trybie "dyskretnym" wyłacznie przy kodowaniu i dekodowaniu wideo.
Primary Display = PCIE
Monitor podpinasz do Radeona, bo iGPU będzie działać w trybie "dyskretnym" wyłacznie przy kodowaniu i dekodowaniu wideo.
Asus Prime Z390A (bios 0903); i9 9900k; MSI RX 580; 32GB DDR4 Aegis; NVMe SSD-970 EVO Plus 500GB; Monterey 12.5
Tak jak pisał Alpha1: NVRAM\Add\7C436110-AB2A-4BBB-A880-FE41995C9F82 w sekcji boot-args tam gdzie w moim configu masz:-v keepsyms=1 alcid=1 dopisz: agdpmod=pikera.
Asus Prime Z390A (bios 0903); i9 9900k; MSI RX 580; 32GB DDR4 Aegis; NVMe SSD-970 EVO Plus 500GB; Monterey 12.5
W biosie nie mam takiej opcji jak DVMT.Najr4d pisze: 19 mar 2021, 12:44 Advanced\System Agent(SA)Configuration\Graphics Configuration:
Primary Display = PCIE
Generalnie odpaliłem system i narazie w miarę wszystko chodzi. Jakie ustawienia mam jeszcze dodać/pozmieniać?
Wygeneruj sobie indywidualne numery dla iMaca. Ważne jeżeli używasz legalnego softu - FCPX Adobe itp. Jezeli masz kupione jakieś dodatki do programów, to przy ich instalacji zapamiętywany jest ID maca i może się okazać, że przy ciągłym zmienianiu numerów seryjnych iMaca wyczerpiesz licencje i nie zainstalujesz kupionego softu.
Jaki masz bios ??? W sensie jaki numerek biosu? U mnie nadal fabryczny 0903, a już chyba dobrych kilka nowych wersji Asus wydał.
Jaki masz bios ??? W sensie jaki numerek biosu? U mnie nadal fabryczny 0903, a już chyba dobrych kilka nowych wersji Asus wydał.
Próbowałem już generować te numery i wciąż te numery są nieprawidłowe. W jaki sposób to Ty robiłeś?Najr4d pisze: 20 mar 2021, 10:56 Wygeneruj sobie indywidualne numery dla iMaca. Ważne jeżeli używasz legalnego softu - FCPX Adobe itp. Jezeli masz kupione jakieś dodatki do programów, to przy ich instalacji zapamiętywany jest ID maca i może się okazać, że przy ciągłym zmienianiu numerów seryjnych iMaca wyczerpiesz licencje i nie zainstalujesz kupionego softu.
Bios zaktualizowałem do najnowszej wersji z grudnia 2020.
Podpowiedz proszę w jednej rzeczy: zamontowałem EFI na dysku ssd i uruchamia się bez usb. Teraz jeśli chce wprowadzać zmiany w config'u, to mam to robić właśnie na tym zamontowanym EFI tak?
Działam generalnie za pomocą przewodnika dortania i np. chcę uruchomić Vault'a, wprowadzam zmiany w configu i niestety nie działa.
1.Numery seryjne przygotowałem chyba za pomocą Clover Configurator-a jeszcze za czasów Clovera. Mam mnóstwo legalnych pluginów do FCPX i trzymam się tych samych numerków. Zainstaluj Clover Configurator, wejdź do SMBIOS i wybierz z listy rozwijanej generowanie dla iMac19.1. Później poklikaj kilkanaście razy w każde pole które ma panel" generate new" zapisz config.plist na pulpit i przekopiuj najważniejsze numery do config.plist w OpenCore.
2.Tak wszystkie zmiany przeprowadzasz na EFI dysku startowego.
3.Nigdy nie szyfrowałem dysku, więc nie pomogę.
Ok, dzięki. Tak zrobię i dam znać.Najr4d pisze: 20 mar 2021, 11:35 1.Numery seryjne przygotowałem chyba za pomocą Clover Configurator-a jeszcze za czasów Clovera. Mam mnóstwo legalnych pluginów do FCPX i trzymam się tych samych numerków. Zainstaluj Clover Configurator, wejdź do SMBIOS i wybierz z listy rozwijanej generowanie dla iMac19.1. Później poklikaj kilkanaście razy w każde pole które ma panel" generate new" zapisz config.plist na pulpit i przekopiuj najważniejsze numery do config.plist w OpenCore.
Mam jeszcze takie wrażenie, że płynność nie jest taka jak powinna być. Tzn. wszystko śmiga dobrze, ale jakby... na mniejszym odświeżaniu... Gdy np. leci muzyka z itunes, to potrafi się przyciąć na moment gdy np. otworzę przeglądarkę, lub gdy jest dużo informacji na jakiejś stronie, która wymaga wczytania danych.
wykrywa Ci poprawnie kartę grafiki?
Numery seryjne działają. Mac jest zarejestrowany

Wykrywa poprawnie, choć zastanawia mnie informacja Wygląd interfejsu: 2560 x 1440 @ 60 Hz Mój monitor ma UHD.
Czy mam zainstalować coś dodatkowego do Radeona?
Tu moja wiedza się kończy. Uderzaj do admina ( Alpha 01) może On pomoże. Być może trzeba pokombinować z rozdzielczością i odświeżaniem monitora. Nie miałem i przy aktualnych cenach nie planuję RX5700, więc nie interesowałem się tematem. Sam zajmuję się głównie montażem filmów a nie składaniem hacków, więc moja wiedza jest mocno wybiórcza. Popróbuj z rozdzielczością i odświeżaniem monitora.