Kilka pytań odnośnie instalacji(Matebook D14,i5 10gen)

Masz komputer na którym chcesz zainstalować macOS? Przymierzasz się do kupna nowych podzespołów? Szukasz porady? Chętnie pomożemy!
ukimeister
rookie

Kilka pytań odnośnie instalacji(Matebook D14,i5 10gen)

Post autor: ukimeister »

cześć, odnośnie zainstalowania Maca dam sobie radę bo kiedyś liznąłem temat ale jednak trochę sie pozmienialo stąd mam kilka szybkich pytań. Lapek to huawei matebook D14 i5-10210U, 8GB ram, 500GB SSD
1.Czy bezproblemowo da radę zainstalować na drugiej partycji macOS by jednoczesnie mieć i windowsa i macOS? nie mam zbytnio dostępu do drugiego dysku ani by podpiąć chociażby na usb.
2.Jak wygląda sprawa z usługami Apple? bardzo zależałoby by cała łączność z iPhonem działała.
3.Jaką wersję zainstalować? słyszałem opinie że Big Sur działa różnie.
4.Wiem że kamerka nie działa na macOS, ale to nie problem, ale czy z modułem wifi i bluetooth i innymi podzespołami wszystko będzie działało?
5.Czy jeśli coś sie wykraczy podczas instalacji można pożegnać sie z windowsem na tym samym dysku? pytanie bardziej z ciekawości czy moga być konswekwencje większe.
6.I ostatnie pytanie, można bezproblemowo odinstalowac poźniej macOSA?
z góry dziękuje wszystkim
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Re: Kilka pytań odnośnie instalacji(Matebook D14,i5 10gen)

Post autor: Alpha01 »

1. Tak da radę, ale to nie jest dobre rozwiązanie, ponieważ bywały przypadki awarii i wtedy oba systemy są do naprawy.
2. Z tym bywa różnie, dokładniej na to pytanie może jedynie odpowiedzieć użytkownik tego laptopa.
3. zależy jakie programy będą wykorzystywane. Monterey jest nowy i ma nieco więcej wad dziecięcych. Obecna wersja Monterey jest przynajmniej u mnie OK.
4. Powinno. Na ile dobrze to sprawa inna.
5. Nie, jeśli nie pomylisz dysków a bootloader jest na zewnętrznym dysku. Ale tutaj radzę posłużyć się poradnikiem jak instalować macOS na dysku na którym już istnieje Windows. Ponieważ w końcu musisz zastąpić bootloader Windowsa tym od OpenCore.
6. Tak. Wystarczy skasować partycję z macOS i zawartość ukrytej partycji EFI. Naturalnie należy odtworzyć bootloader Windowsa na EFI. Najlepiej przed kombinacjami skopiować go na USB. To zwykły folder o nazwie EFI.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
ukimeister
rookie

Re: Kilka pytań odnośnie instalacji(Matebook D14,i5 10gen)

Post autor: ukimeister »

super, dzięki wielkie
ODPOWIEDZ