Problem z załadowaniem macOS Ventura
Problem z załadowaniem macOS Ventura
Witam. Posiadam macOS ventura. Dograłem win 10 na ten sam dysk ssd. Wszystko działało pięknie do czasu gdy nie przyszło mi do głowy zaktualizować do win 11. Przy instalacji 11 wyskakuje błąd ze nie może odnaleźć jakiegoś pliku. Od tej pory po restarcie od razu startuje ta sama instalacja Windows i tak w kółko. Da się jakoś wywołać boot camp żebym mógł wybrać system?
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Re: Problem z załadowaniem macOS Ventura
A dlaczego wspominasz o Boot Camp? Jest to oryginalny mac?
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Nie. Jest to pecet którego kupiłem z zainstalowanym tym systemem. Z racji tego, ze potrzebuje tez windowsa w bootcampie utworzyłem partycje. Wyglada na to ze pobrałem ze strony Microsoftu jakieś wybrakowane ISO
Stacja robocza:
- procesor: Intel i9-7980XE - 18 rdzeni / 36 wątków
- płyta główna ASUS WS X299 SAGE/10G - 7 slotów PCIE, 2x Ethernet 10Gbps
- zasilacz Chieftec Navitas 1250W
- 64 GB RAM DDR4 - Patriot Viper
- dysk SSD Samsung EVO 512GB
- chłodzenie wodne SilentiumPC Navis 240
- obudowa SIlentiumPC Armis AR5 TG
-karta rx6800
Stacja robocza:
- procesor: Intel i9-7980XE - 18 rdzeni / 36 wątków
- płyta główna ASUS WS X299 SAGE/10G - 7 slotów PCIE, 2x Ethernet 10Gbps
- zasilacz Chieftec Navitas 1250W
- 64 GB RAM DDR4 - Patriot Viper
- dysk SSD Samsung EVO 512GB
- chłodzenie wodne SilentiumPC Navis 240
- obudowa SIlentiumPC Armis AR5 TG
-karta rx6800
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
To sobie trochę zapie...
Najprawdopodobniej Windows 11 przepisał partycję EFI.
Na hackintoshu nie wykorzystuje się programu Boot Camp do instalacji Windowsa.
Możesz próbować start z klawiszem opcji "alt". Jak to nic nie da i nie pojawi się bootloader to potrzebujesz stare albo nowe EFI.
ASUS WS X299 SAGE to profesjonalna maszyna, nie będziesz miał chyba łatwo to zdobyć. Najczęściej są te EFI robione pod konkretny sprzęt.
Najprawdopodobniej Windows 11 przepisał partycję EFI.
Na hackintoshu nie wykorzystuje się programu Boot Camp do instalacji Windowsa.
Możesz próbować start z klawiszem opcji "alt". Jak to nic nie da i nie pojawi się bootloader to potrzebujesz stare albo nowe EFI.
ASUS WS X299 SAGE to profesjonalna maszyna, nie będziesz miał chyba łatwo to zdobyć. Najczęściej są te EFI robione pod konkretny sprzęt.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Myśle o zrobieniu pendrive bootowalnego z innym obrazem płyty i wskazać mu to do instalacji na tej partycji od Windows. Mam nadzieje ,że wtedy normalnie się to załaduje. Windows nie zastąpił bootloadera bo widać przez chwile tak jak by się okno maksymalizowało z instalatorem windowsa. Dodam ze wcześniej instalowałem win 10 w ten sam sposób na tej samej maszynie i wszystko poszło Ok. Wszedłem w narzędzia wybrałem bootcamp wskazałem obraz ISO z obrazem i poszło. Głupi byłem ze nie zaktualizowałem tego windowsa z poziomu systemu
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Powiem tak, nikt nie instaluje Windows na hackintoshu w sposób przewidziany dla oryginalnych maców, po prostu procedura nie jest bezpieczna i masz na to namacalny dowód.
Na twoim hackintoshu jest, albo był bootloader Clover albo OpenCore, i to on inicjalizował rozruch systemów macOS i Windows, albo i Linux. Bootloader od Windowsa tego nie potrafi i nie wejdziesz tym do macOS.
Pytanie na czym ci zależy, na Windows czy macOS. USB-stickiem z instalatorem Windows uratujesz Windows, ale nie wystartujesz macOS. By wystartować oba systemy potrzebujesz bootloader Clover albo Opencore.
Jeśli startujesz z twojego jedynego dysku SSD i PC wchodzi do instalatora Windows to co to znaczy? To co piszesz o tym że "maksymalizowało z instalatorem windowsa" nie świadczy o tym że Windows nie przepisał bootloadera hackintosha.
Jak już pisałem można próbować odzyskanie startu z bootloadera hackintoshowego. Wtedy da się uratować oba OSy.
Jeśli zainstalujesz ponownie Windows to z całą pewnością nie będzie już startu macOS.
Znacznie bezpieczniej jest, jeśli Windows i macOS mają swój osobny dysk SSD. I to bym radził.
Na twoim hackintoshu jest, albo był bootloader Clover albo OpenCore, i to on inicjalizował rozruch systemów macOS i Windows, albo i Linux. Bootloader od Windowsa tego nie potrafi i nie wejdziesz tym do macOS.
Pytanie na czym ci zależy, na Windows czy macOS. USB-stickiem z instalatorem Windows uratujesz Windows, ale nie wystartujesz macOS. By wystartować oba systemy potrzebujesz bootloader Clover albo Opencore.
Jeśli startujesz z twojego jedynego dysku SSD i PC wchodzi do instalatora Windows to co to znaczy? To co piszesz o tym że "maksymalizowało z instalatorem windowsa" nie świadczy o tym że Windows nie przepisał bootloadera hackintosha.
Jak już pisałem można próbować odzyskanie startu z bootloadera hackintoshowego. Wtedy da się uratować oba OSy.
Jeśli zainstalujesz ponownie Windows to z całą pewnością nie będzie już startu macOS.
Znacznie bezpieczniej jest, jeśli Windows i macOS mają swój osobny dysk SSD. I to bym radził.
Bootloader OC
Bootloader OC
Ok. Zależało by mi na obu systemach. Po tym wnioskuje ze jak wybieram w biosie boot prioriti na uefi samsung coś tam to instalacja systemu startuje od fioletowego ekranu i widać przez chwile tak jak by skaczące okna. A gdy wybiorę partycje sam samsung to instalator startuje od logo windowsa i dopiero później przechodzi do tego fioletowego ekranu. Ciężko mi to opisać.. sądząc po grafikach w internecie był to open core. W sumie na obecną chwile to wystarczy sam Mac OS.
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Zrób wideo i wstaw zzipowany plik w jakiś serwis wysyłki dużych plików, to może się skapuję o co chodzi, ale wygląda mi to na przepisanie bootloadera.
Spróbuj co zaproponowałem. Naciskasz power na PC i trzymasz alt, jak wyskoczy menu to ok, jak nic to pech.
Spróbuj co zaproponowałem. Naciskasz power na PC i trzymasz alt, jak wyskoczy menu to ok, jak nic to pech.
Bootloader OC
Bootloader OC
Ok. Będę w domu to spróbuje to wrzucić. Na chwile obecną to bym chciał odpalić samego mac osa. Napewno był to open core
Nic nie wyskakuje, wczoraj próbowałem. Jak będę w domu to jeszcze będę próbował. Trzymać alt i dopiero power?