Postawienie systemu na 11.0

Poradniki, instrukcje i dyskusja na temat instalacji macOS 11 Big Sur na komputerze PC.
darkszejk
rookie

Postawienie systemu na 11.0

Post autor: darkszejk »

Mam ochotę zmienić system, mojave na nowszy, bo już nie wszystko supportowane jest. Chętnie na 11.0, bo np adobe to nadal supportuje.

Aktualnie działam starą metodą. Clover bootloader. Zupełnie nie znam się na Open Core i nie mam pojęcia od czego zacząć, jak czytam jakieś poradniki to na dzień dobry jest to ciężki temat. Czy jest możliwe w ogóle otrzymanie od kogoś EFI, albo otrzymanie pomocy? Umiem robić różne rzeczy, jakaś znajomość komputera jest, ukryte partycje ogarniałem, dorzucałem kexty, edytowałem plik config, ale jednak ciężko mi zacząć ten temat.

Moj setup:
Gigabyte Z390 GAMING X
i9900k
Crucial 32GB (2x16GB) 3000MHz CL15 Ballistix Sport LT
Radeon RX580

Będę wdzięczny nawet za skierowanie na jakiegos tutoriala, który to w miarę klarownie wyjaśnia.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Re: Postawienie systemu na 11.0

Post autor: Alpha01 »

Osobiście przeszedł bym z Clover na OpenCore. Jest z tym trochę roboty, ale OpenCore jest czyściejszą metodą.
Zaczynał bym na nowym dysku, a stary działający zostawił bym w rezerwie. Tak na wszelki wypadek dysk z Mojave odłączyć.
Co do systemu to moim zdaniem dobry wybór to najnowsza Sonoma, jednakże ta wersja macOS wymaga dodatkowego patcha dla kart Broadcom.

Jak przejść na OpenCore?
https://dortania.github.io/OpenCore-Ins ... onversion/
Najważniejsze jest w linkach naznaczonych na niebiesko.

Clover po aktualizacji też powinien działać. Należy wszystko aktualizować, kexty i wszystkie drivery.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
darkszejk
rookie

dzieki za odpowiedz. czyli dobrze rozumiem, ze sugerowalbys sklonowac ten dysk i uzyc mojave i tych plikow clovera jako punkt startowy? jak juz przejde te kroki i bedzie bootowac mojave to zrobic update z poziomu systemu? sorry jesli glupie pytanie, ale zupelnie nie mialem pojecia od jakies strony sie zabrac za to.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Można sklonować SSD i zrobić instalację na Mojave. Wtedy wszystko zachowa, włącznie ze śmieciami z poprzednich systemów.
Moim zdaniem lepiej instalować na czysto nowy system. Na sklonowanym dysku sprawdzić czy nowa EFI funkcjonuje. Ale podczas instalacji go sformatować.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
darkszejk
rookie

Przy bootowaniu OC wywala mi blad:

Obrazek

Mogę liczyć na jakieś sugestie? :)
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Mojave potrzebuje SSDT-PLUG.aml w config.plist, i plik w ACPI. Może być SSDT-PLUG-DRTNIA.aml
Może masz błąd w config.plist
ssd.jpg
ssd.jpg (65.47 KiB) Przejrzano 14704 razy
Dla Sonoma można z ACPI/Add/ jakąkolwiek SSDT-PLUG.aml usunąć.
Bootloader OC
darkszejk
rookie

<dict>
<key>Comment</key>
<string></string>
<key>Enabled</key>
<true/>
<key>Path</key>
<string>SSDT-PLUG.aml</string>
</dict>

mam takie cos i plik w folderze tez jest. probowalem tez z podmiana pliku na ten, ktory sugerowales i zmiana w plicu config i nic to nie dało. to samo. boot zatrzymuje sie w tym samym miejscu i wywala ten sam komunikat.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Wstaw do pobrania całą EFI z info jaka wersja opencore, to spojrzę na to.
Bootloader OC
darkszejk
rookie

Prawda jest taka, że próbowałem to zrobić sam, ale poddałem się. Nie mogę przebrnąć przez ten tutorial. Zacząłem szukać w google, EFI jest znalezione w internecie, niby powinno pasować, bo ktos podawal identyczne specyfikacje jak moj komputer CPU + GPU + MB. Domyślam się, że jeśli coś nie jest dograne do końca to pewnie BIOS lub system, bo jedyna różnica jest taka, że to jest opisane jako EFI pod Catalinę, a ja dalej na Mojave, bo nie miałem czasu do tego usiąść i szczerze mówiąc też wiem, że nie wiem jak się zabrać za instalację nowego systemu, kolejność itp. Aktualnie stan jest taki, że to jest na osobnym dysku i czeka. Ja sobie podmieniam na stary dysk i mogę używać komputera.

Gigabyte Z390 Gaming X | i9-9900K | RX 580 + UHD630 | EFI

EFI: https://we.tl/t-7bbIJOLHs0

przy wyborze opcji podczas bootu pokazuje:
Obrazek

Powiem szczerze, są małe szanse, że ja to ogarnę. :) Jeśli pomógłbyś postawić jakiś aktualny system, czyli dla mnie to 11 albo nowszy (aplikacje z których korzystam podają to jako minimum do updejtów) to płacę złotem, lub wysyłam bardzo dobrą flaszkę pod wskazany adres. Ważne jest dla mnie, żeby działały USB, internet po kablu, dysk iCloud.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

1. Ustawiłeś BIOS dla macOS? Przede wszystkim musi być wyłączony CFG-Lock
2. By działały poprawnie porty USB potrzebny jest USB mapping, a to można jedynie zdobyć, albo zrobić ma komputerze jaki posiada tą płytę.
Można w Windows.
3. Z internetem po kablu na ogół nie ma problemu.
4. Z iCloud czasami jest zabawa, jak się zatnie to trudno to rozsupłać.
5. Czy IGP jest włączona?
Spojrzę na tą EFI jutro albo pojutrze.
Bootloader OC
ODPOWIEDZ