Witajcie.
Po aktualizacji kext'a VoodooPS2Controller do najnowszej wersji 2.3.6 mój ThinkPad T480 zaczął zgłaszać błąd 0282 - błąd modułu pamięci. Objawiało się to tym, że w momencie wybrania opcji "Uruchom ponownie" ekran robił się czarny a komputer wydawał serię dziwnych pisków. Pomagało tylko ponowne wyłączenie i ponowne włączenie komputera przez przytrzymanie włącznika przez 10 sekund. Aplikacją Lenovo PC Diagnostic na telefonie "odsłuchałem" te piski i wyszło na to. że to błąd 0282 - błąd modułu pamięci. Nie pomógł ani reset biosu, ani wgranie biosu na nowo, ani reset wewnętrznej baterii ani reset pamięci NVRAM (czego podobno Thinkpady bardzo nie lubią). Byłem bliski oddania komputera do serwisu albo zakupu nowych kości pamięci, na szczęście wyczytałem gdzieś w sieci o powiązaniu przez szynę SMBu pamięci oraz touchpada. Przypomniało mi się, że dzień wcześniej aktualizowałem wszystkie kext'y. Wyłączyłem w config'u OC wpis dotyczący touchpada i ... voila, wszystko wróciło do normy. Przywróciłem starszą wersję kext'a - 2.3.5 i po ponownej aktywacji touchpada w configu OC nadal wszystko działa OK.
Nie wiem, co skopano w najnowszej wersji VoodooPS2Controller ale być może te informacje przydadzą się komuś, kto po aktualizacji kext natknie się na taki lub inny błąd.
Problem po aktualizacji VoodooPS2Controller
Problem po aktualizacji VoodooPS2Controller
--------------------------------------------------------------
MacOS 13.7.1 Ventura @ ThinkPad T480
Re: Problem po aktualizacji VoodooPS2Controller
Aktualizacja - najnowsza wersja 2.3.7 również powoduje ten sam błąd
--------------------------------------------------------------