MacOS Sequoia- problem z rozdzielczością i skalowaniem
MacOS Sequoia- problem z rozdzielczością i skalowaniem
Witam, zainstalowałem z pomocą OpenCore najnowszy system, z tym że nie działa poprawne wykrywanie ekranu Retina oraz skalowanie. Po ustawieniu natywnej rozdzielczości 2880x1800 dzieje się to co na zamieszczonym obrazku. Post-Install Root Patch zainstalowany. Ktoś wie jak rozwiązać problem?
Komputer:
Macbook Pro late 2013 (15.4)
Intel Iris Pro 1536 MB
Komputer:
Macbook Pro late 2013 (15.4)
Intel Iris Pro 1536 MB
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2024-11-24 o 19.52.35.png (3.12 MiB) Przejrzano 8173 razy
Re: MacOS Sequioa - problem z rozdzielczością i skalowaniem
Proszę o nie zamieszczanie zdjęć w linkach zewnętrznych a po prostu wrzucanie ich do okna.
W screenshocie okno jest obcięte na dole.
...
W screenshocie okno jest obcięte na dole.
...
Już poprawiłem. Musiałem skompresować obrazek, bo jego waga przekraczała 5 MB.
Wystarczy otworzyć obrazek i w belce u góry kliknąć w narzędzia, wybrać korektura wielkości czy tak jakoś po polsku się to nazywa i zredukować wielkość do 2000 pixel.
Powiększ okno u spodu, coś jakby brakuje.
Poza tym naciśnij alt i kliknij w tą niebieską belkę.
Powiększ okno u spodu, coś jakby brakuje.
Poza tym naciśnij alt i kliknij w tą niebieską belkę.
Dodałem nowy załącznik. Po restarcie systemu obraz stał się jeszcze bardziej mikroskopijny.
Po wciśnieciu klawisza Alt pojawia się przycisk o treści "wykryj monitory", ale jego kliknięcie nie powoduje żadnej reakcji.
Po wciśnieciu klawisza Alt pojawia się przycisk o treści "wykryj monitory", ale jego kliknięcie nie powoduje żadnej reakcji.
Re: MacOS Sequoia- problem z rozdzielczością i skalowaniem
A co jak klikniesz w to co zwie się domyślna? Obraz powinien być wtedy większy.
Reakcji nie ma bo już wszystko wykrył.
Możesz wybrać 1920 x 1200, to nie znaczy że zmieni się rozdzielczość rzeczywista a jedynie skalowanie.
Z tym że to jest forum dla hackintoshy, a nie dla sprzętu Apple, tak mi się wydaje
Można też polecić darmowy program ResXtreme. Gdzie zmienić można rozdzielczość na jakąkolwiek:
Reakcji nie ma bo już wszystko wykrył.
Możesz wybrać 1920 x 1200, to nie znaczy że zmieni się rozdzielczość rzeczywista a jedynie skalowanie.
Z tym że to jest forum dla hackintoshy, a nie dla sprzętu Apple, tak mi się wydaje

Można też polecić darmowy program ResXtreme. Gdzie zmienić można rozdzielczość na jakąkolwiek:
Po kliknęciu w "Domyślna" obraz wyświetla się rozdzielczości 1440x900. Tragedia to mało powiedziane. Sam już nie wiem co robić, by obraz prawidłowo się skalował po ustawieniu rozdzielczości 2880x1880x.
Wiem, ale to chyba jedyne miejsce, w którym mogę uzyskać pomoc. Nigdzie indziej nie wiedzą co to OCLP.Azteca pisze: 25 lis 2024, 09:22 Z tym że to jest forum dla hackintoshy, a nie dla sprzętu Apple, tak mi się wydaje
ResXtreme.png
OK, nie ma sprawy, jak możemy to pomagamy.
Czyli jak klikasz w mniejszą rozdzielczość to nic się nie dzieje?
Chyba to jednak znany problem z laptopami na które wpisuje się system nowszy jak Apple zezwala.
Na niektórych laptopach wyskakuje ten błąd.
Czyli jak klikasz w mniejszą rozdzielczość to nic się nie dzieje?
Chyba to jednak znany problem z laptopami na które wpisuje się system nowszy jak Apple zezwala.
Na niektórych laptopach wyskakuje ten błąd.
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Jeszcze była by metoda polegająca na wejściu do Safe Mode a następnie w preferencjach displeya zmienić rozdzielczość.
Press the Power button to start your Mac, and immediately press and hold the Shift key when you see the Apple logo.
Release the Shift key when you see the login screen.
Press the Power button to start your Mac, and immediately press and hold the Shift key when you see the Apple logo.
Release the Shift key when you see the login screen.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Mogę ustawić dowolną rozdzielczość, to nie problem. Problemem jest brak skalowania, czcionki i okna w rozdzielczości 2880x1800 są mikroskopijnie małe, co przy poprzednim systemie Big Sur nie występowało.
Zmiana rozdzielczości w trybie Safe Mode też nie pomogła, wciąż występuje problem ze skalowaniem.
Zmiana rozdzielczości w trybie Safe Mode też nie pomogła, wciąż występuje problem ze skalowaniem.