Rozważałem wiele rzeczy jak zrobić SAPPHIRE RADEON RX 570 NITRO + cichszą. BIOS-mod, chłodzenie wodne, dodatkowe wentylatory, usunięcie jednego wentylatora.
Chłodzenie wodne jest za drogie i raczej nie będzie ciche, BIOS-mod nie w moim guście.
Usunąłem więc jeden wentylator z karty graficznej i dołożyłem dwa 120 mm wolnoobrotowe, które dmuchały na kartę w kierunku dziury po oryginalnym wentylatorze. Poprawiło to nieco sytuację, Karta nie osiągała tak szybko temperatury 50 °C . Jednakże już przy oglądaniu Youtube słyszalne były jęki pozostawionego wentylatora Sapphire. W dodatku oba wentylatory 120 mm jakie zastosowałem (BitFenix) okazały się tandetą, jeden terkotał, drugi gwizdał.
Postanowiłem pójść na całość i wentylatory wymienić. A wentylatory 120 mm (BitFenix-szrot) usunąć.
Wybrałem nieco tańsze wentylatory 92 mm, ponieważ dla celów przeróbki musiałem je odciąć od ramki. Kupno drogich by je zaraz, powiedzmy zniszczyć, było by nieco bolesne.
Są to wentylatory Arctic Cooling F9 PWM, 16 zł za sztukę. PWM ponieważ miały być podłączone pod kartę graficzną.
By zamontować nowe wentylatory trzeba ściągnąć czarną obudowę, 5 śrubek. Odcięte wentylatory zamontowałem na tej czarnej obudowie, są przymocowane drutem

Kable są wyprowadzone poza kartę graficzną i podłączone do płyty głównej, do pięcio-pinowych łączy. Niestety wtyczki PWM na karcie się nie zgadzały, Sapphire używa mniejszych.
Rezultat jest bardzo zadawalający. Karta w macOS ma między 35-38 °C, po wielu godzinach pracy.
Wentylatory nie przyśpieszają i nie buczą w pewnych przedziałach obrotów.
Na YouTube gdzie wcześniej karta często przekraczała 50 °C teraz jest 36-38 °C.
W BIOS oba wentylatorki nastawione są na silent.
Naturalnie naprawdę cicha będzie ta karta gdy użyjemy lepszych wentylatorów.
Półpasywny system - gdy podłączymy wentylatorki pod samą kartę.
OK, mamy 31.07. 2019, zobaczymy jak długo ta konstrukcja wytrzyma.