Hej,
zainstalowałem sobie hackintosha przez opencore (macOS Catalina). Z windowsa mam macierz dyskową raid, która zapisuje w konfiguracji lustrzanej. Czy jest możliwośc, aby macos poprawnie odczytał te dyski?
Partycja lustrzana.
Partycja lustrzana.
Desktop (iMac 20,1): MSI B460M-A PRO | Intel Core i3-10100 3.6 GHz | UHD 630 | GOODRAM IRDM X 2x8 GB 2666 MHz
NEC EA244WMi | KRUX Prism | OpenCore
Re: Partycja lustrzana.
Narzędzie dyskowe widzi te dyski jako dwa osobne, nie jedną partycję, natomiast nie ma ich w finderze.
Desktop (iMac 20,1): MSI B460M-A PRO | Intel Core i3-10100 3.6 GHz | UHD 630 | GOODRAM IRDM X 2x8 GB 2666 MHz
Ponieważ to dwie te same kopie w RAID 1, aktywujesz jedną z nich i masz teoretycznie to co i na drugiej.
Mac OS tego nie odróżni, bo informacja o tym tkwi w samym systemie operacyjnam (software raid), czyli w Windows. Mac OS nic o tym nie wie.
W zasadzie do czytania to powinno wystarczyć. Ale tylko do czytania.
Mac OS tego nie odróżni, bo informacja o tym tkwi w samym systemie operacyjnam (software raid), czyli w Windows. Mac OS nic o tym nie wie.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Re:
Ale ja żadnego z tych dysków nie mogę zamontować.Alpha01 wrote: 07 Dec 2020, 16:44 Ponieważ to dwie te same kopie w RAID 1, aktywujesz jedną z nich i masz teoretycznie to co i na drugiej.
Niestety nie znam programu który by to przeskoczył jeśli macOS nie potrafi tego aktywować.
Ja dla transportu użył bym dysku zewnętrznego usb. Nie ryzykował bym, tylko dla pozyskania plików utworzonych w Windows. Ale może ktoś wie coś więcej na temat pozyskiwania danych z windosowskwgo raida.
Ja dla transportu użył bym dysku zewnętrznego usb. Nie ryzykował bym, tylko dla pozyskania plików utworzonych w Windows. Ale może ktoś wie coś więcej na temat pozyskiwania danych z windosowskwgo raida.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Chyba tak zrobię tzn. podłączę się z macierzą pod PC z windowsem i zgram ją na dysk sformatowany w fat32.Alpha01 wrote: 07 Dec 2020, 21:21 Niestety nie znam programu który by to przeskoczył jeśli macOS nie potrafi tego aktywować.