Mac OS X.9.5 i HP G62- Parę problemów.

macOS High Sierra, macOS Sierra, macOS El Capitan, macOS Yosemite, macOS Mavericks, macOS Lion. Poradniki, instrukcje i dyskusje na temat instalacji.
xxxUserPLxxx
rookie

Mac OS X.9.5 i HP G62- Parę problemów.

Post autor: xxxUserPLxxx »

Witam,

Posiadam następującego laptopa:
HP G62:
*Intel Core i3 350M
*Intel HD Arrandale
*4GB RAM DDR3
Udało mi się z OC0.6.4 uruchomić na nim OS X.9.5. Większość z rzeczy działa, ale mam dwa dość duże problemy.
Mianowicie, uśpienie i Uruchomienie Ponownie. Laptop, zamykając ekran usypia się, ale po otwarciu go nic się nie wyświetla na ekranie, i jestem zmuszony go wyłączyć. Na Cloverze najczęściej na to pomagało HibernationFixup, ale dlatego że HibernationFixup wspiera OSX.11 w górę, nie będzie działał na 10.9. Drugi problem jest ciekawszy.
System, po naciśnięciu Shut Down, normalnie się wyłącza po "CPU Halted". Natomiast, jeżeli wybiorę Restart, po "MACH Reboot", komputer jest nadal włączony i nie wyłącza się ani nie uruchamia ponownie.
W czym tu może być problem? Próbowałem IRQ-Fix, nie pomogło. I tak, grafika ma pełne wsparcie QE/CI.

Z góry dziękuję za pomoc.
xxxUserPLxxx
rookie

Re: Mac OS X.9.5 i HP G62- Parę problemów.

Zapomniałem dodać dość równie ważną rzecz. Quirk KernelLAPIC w config.plist nie działa. Za każdym razem jest Kernel Panic bez znaczenia czy jest on ustawiony na True lub False. Jedyny sposób na uruchmoienie jest użycie argumentu "-cpus=1"
xxxUserPLxxx
rookie

Jeżeli to potrzebne, mogę wysłać zrzuty ekranu moich Kextów, i/lub wysłać mój config.plist.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

Próbowałeś nieco nowszy system, jak powiedzmy 10.13?
Czegoś jak OS X.9.5. nie ma, ale domyślam się instalowałeś OS X 10.9.x Mavericks.
Ten Quirk to LapicKernelPanic i ustawiony na yes w przyoadku hp, o to chodzi?
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
xxxUserPLxxx
rookie

Witam,

Problem w tym że hah, o to mi chodzi, chcę na nim mieć Mavericks'a z paru powodów. High Sierrę mam na swoim komputerze stacjonarnym. Na tym HP miałem swojego czasu High Sierrę, dokładniej to jeszcze za czasów królowania Clovera. Tak chodzi mi o 10.9.5.
Quirk owszem LapicKernelPanic (zawsze mi się mylą nazwy Cloverove z OC), jest ustawiony na Yes, czyli tak jak powinno być na laptopach HP.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

W tym miejscu może warto wstawić najbardziej kompletny poradnik OC dla tego staruszka:

https://dortania.github.io/OpenCore-Ins ... ndale.html
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
xxxUserPLxxx
rookie

Tak, wszystko było robione za pośrednictwem tego Guide'a. Zrobione jest na LegacyBoot. Zastanawiam się czy OC działa dobrze z komputerami Legacy.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Ja mam do OC w cholerę zastrzeżeń, nawet w przypadku nowych komputerów.
Bootloader OC
xxxUserPLxxx
rookie

Jeżeli bym próbował się przenieść na Clover'a powiedzmy, byłbym w stanie znaleźć gdzieś config pod Arrandale? Pamiętam że gdzieś kiedyś widziałem typowe ustawienia pod tą generację.
Wykluczając iGPU, do tego użyję akurat Device Properties,które działają na OC.
ODPOWIEDZ