Asus R556L - permanentny problem z instalacją

Dyskusja, poradniki i specjalnie spreparowane instrukcje dla komputerów przenośnych.
Awatar użytkownika
DamOrze
rookie

Asus R556L - permanentny problem z instalacją

Post autor: DamOrze »

Witam serdecznie szanowne grono.
Panie i Panowie, poległem z czasem i wiedzą, nerwy też mnie już zjadły.
Proszę pomóżcie bo wyczerpałem wszystkie poradniki jakie znalazłem.
Posiadam laptopa, którego chciałem w celach nauki dla syna przeznaczyć na hackintosha. Tym laptopem jest ASUS R556L z procesorem i5 5200U, 8 GB RAM oraz dwiema kartami graficznymi GF 920M i Intel HD 5500.
System jaki będzie instalowany jest dla mnie obojętny na tę chwilę gdyż próbowałem od Mojave aż po Big Sur, jako OC, Unibeast i na piechotę każdy.
Każda instalacja kończy się fiaskiem, niby wszystko się fajnie instaluje do końca i przychodzi czas restartu kompa, Clover odpala później jabłuszko, progress bar leci, i... No właśnie jest to "i..." Albo go zmraża całkowicie albo ładując nagle zniekształca obraz Bootloaders i tyle z tematu.
Zaznaczę że z tworzenia EFI, i wszelkiego innego potrzebnych plików jestem noga... staram się już coś ogarnąć od niemalże dwóch tygodni po godzinach pracy, ale już tracę cierpliwość.
Czy znalazła by się tu jakaś dobra duszyczka, która pomógłby ogarnąć tą zagadkę? Przeprowadzić ślepego przez las bo czuję, że wszystko co mogłem zrobić to już zrobiłem.
Pomocy !! Kod producenta to R556LJ-XO164T
Chyba że ten sprzęt nie nadaje się do hacka, to mnie oświećcie proszę.
Z góry dzięki i pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Re: Asus R556L - permanentny problem z instalacją

Post autor: Alpha01 »

Wcale mnie to nie dziwi że poległeś, po pierwsze to trudny sprzęt i wymaga najczęściej patchowania DSDT, a po drugie Unibeast.
Jeśli nie jesteś biegły w poprawianiu tabeli DSDT to będzie bardzo trudna robota. Ale jak chcesz to możesz znowu przetestować taki oto porafnik:
https://dortania.github.io/OpenCore-Ins ... ting-point
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
DamOrze
rookie

Alpha dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Niestety ten poradnik, którego link podsyłałeś również był na tapecie "... jako OC, Unibeast...". I faktycznie masz rację, biegły w tych sprawach nie jestem.
No cóż, wygląda na to że będę musiał temat odpuścić z tym laptopem. A może dla Lenovo Z51-70 znalazł by się jakiś gotowy tutorial, bo szczerze się Ci przyznam że jestem zmęczony ta nierówna walką z tym Asusem. W sumie na swojej stacjonarce też chciałem postawić MacOSX ale wiem że są straszne problemy z płytami na chipsecie Z97.
Brak mi już pomysłów, jedyny zostaje zakup ori Apple'a.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Niecałe 2 lata temu miałem Z97. Te poradniki Dortanii są bardzo dobre i wielu się udało. Z tym że dla kogoś kto nie miał z tym nic wspólnego, i to może być niełatwe i może zdarzyć się przeoczenie albo błąd. OC nie jest tolerancyjny, wystarczy duperelka i nie działa. Jeśli startujesz w trybie verbose, to może da się ten błąd wykryć.
Zacznij może od łatwiejszej wersji macOS mianowicie Mojave. Sam nadal używam Mojave.

Gdyby ci się nie udało, to ja mogę zaoferować zrobienie EFI na Mojave, ale nie za darmochę bo to jest praca, która wymaga z godzinę roboty.
Ale wolał bym oczywiście byś nie poległ i walczył do zwycięstwa :D .

Zobacz czy w BIOS masz opcję wyłączenia MSR lock.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
DamOrze
rookie

Właśnie z Mojave spędziłem najwięcej czasu. Dziś przeinstaluje spowrotem na Win i spisze wszystkie vendor sprzętowe żeby wiadomo było co i jak jest w tym lapku.
Jeżeli chodzi o pomoc, nie ma problemu. Rzuć tylko kwotę na prv, a jak pollens, a raczej tak będzie, to się do Ciebie zgłoszę.
Jeszcze raz dzięki!
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Ach stop pomoc zaoferowałem w złym miejscu, miał być ten z97.
Laptop jest bardzo trudny i raczej nikt ci go nie zrobi bez posiadania go na miejscu.
Wierz mi niektórzy bawili się tym miesiącami zanim to działało w miarę dobrze.
Bootloader OC
Awatar użytkownika
DamOrze
rookie

Rozumiem. Jak będzie trzeba to się go wyślę... 😉
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Oczywiście, ale żadnych gwarancji nie ma. Zwłaszcza że nie mogę pracować nad tym wiele godzin a otrzymam parę piwek :lol:
Musisz zrozumieć że to nie jest za bardzo opłacalne. No i nie mogę więcej jak stówkę wymagać. :D
Bootloader OC
Awatar użytkownika
DamOrze
rookie

Dogadamy się 👍
Awatar użytkownika
DamOrze
rookie

Zawziąłem się ;))
Wjechałeś mi na ambicję ;) Nie no żart. Udało się z tym laptopem, ale brak jest dźwięku i Wi-Fi. Zaraz będę szukał rozwiązania. Co do Z97 to wrócimy do tematu na pewno.
Teraz zaczynam walkę ze sterami.
Załączniki
20210314_163434.jpg
20210314_163434.jpg (913.54 KiB) Przejrzano 4572 razy
20210314_163421.jpg
20210314_163421.jpg (861.95 KiB) Przejrzano 4572 razy
ODPOWIEDZ