Jeżeli chodzi o kartę WiFi to niestety jest to Broadcom BCM4352 168c,0032. Co do Audio to mi nawet tego nie wykrywa, ale chyba wiem dlaczego.
Niestety te laptopy miały bardzo nieszczęśliwe rozwiązanie co do karty dźwiękowej. Cały układ tej karty bo pod nią jest podpięty również czytnik kart SD itp jest na dwóch płytkach spiętych taśmą bo między nimi jest HDD. Główna płytka jest wpięta na złącze wielopinowe które uwielbia się wyjaśniać jak laptop jest często przenoszony. On już niestety swoje lata ma i o ile dobrze pamiętam z tym cholerstwem już były problemy na Windzie. Będę musiał go rozebrać i poprawić wtykę.
Co do samego startu zrobiłem na HDD maila partycję w FAT32 gdzie wrzuciłem katalog EFI, bo po instalacji bez pendrive nie chciał startować. Mam tylko wrażenie że nie wszystkie kexty się wgrały. Przerzuciłem je z palca do Extensions i użyłem Kext Utility bo pojedynczo nie chciało mi się ich instalować.
W linku mój EFI pod tego kłopotliwego łapka, może się komuś przyda. Startuje zarówno Mojave jak i Big Sur.
https://drive.google.com/file/d/18faxJH ... sp=sharing