2.0 - tylko 3.0 maja niebieskie oznaczenia prawda? Jeśli tak, to 2.0.wocek pisze: 18 mar 2021, 18:45 Taki komunikat zazwyczaj wyskakuje przy problemach z USB. Ogólnie SSDT jest źle spatchowane. Pendrive był w gnieździe 2.0 czy 3.0?
Zmiana karty graficznej. Pomoc w doborze.
Re: Zmiana karty graficznej. Pomoc w doborze.
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Pikera to argument boot-args >> agdpmod=pikera
Wpisany w NVRAM >> Add >> 7C436110-AB2A-4BBB-A880-FE41995C9F82
Wpisany w NVRAM >> Add >> 7C436110-AB2A-4BBB-A880-FE41995C9F82
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Okej, a co mam zrobić z błędem który wystąpił?
jeśli masz problemy z usb, dorzuć do ACPI: SSDT-EC-USBX.aml - pamiętam, że jak zrobiłem swój pierwszy USBPort.kext to wyrzuciłem wspomnianą tablicę i miałem podobny komunikat o błędzie. A mam ta sama płytę Asusa. Aaaa... miałem zapytać
co to za "SSDT-PLUG-DRTNIA.aml" i czym się różni od "SSDT-PLUG.aml" ? Sam uzywam SSDT-PLUG.aml z pakietu OC, a widzę, że sporo osób ma SSDT-PLUG-DRTNIA.aml.

Asus Prime Z390A (bios 0903); i9 9900k; MSI RX 580; 32GB DDR4 Aegis; NVMe SSD-970 EVO Plus 500GB; Monterey 12.5
Okej, dzięki. Spróbuje i dam znać.Najr4d pisze: 18 mar 2021, 20:20 jeśli masz problemy z usb, dorzuć do ACPI: SSDT-EC-USBX.aml - pamiętam, że jak zrobiłem swój pierwszy USBPort.kext to wyrzuciłem wspomnianą tablicę i miałem podobny komunikat o błędzie. A mam ta sama płytę Asusa. Aaaa... miałem zapytaćco to za "SSDT-PLUG-DRTNIA.aml" i czym się różni od "SSDT-PLUG.aml" ? Sam uzywam SSDT-PLUG.aml z pakietu OC, a widzę, że sporo osób ma SSDT-PLUG-DRTNIA.aml.
Niestety, dorzucenie SSDT-EC-USBX.aml, nie rozwiązało problemu.
Clover czy OpenCore? Ustawienia Bios na pewno OK? config.plist zrobiłes wg dortania? Czy rozmawiamy o problemie z USB czy o czarnym ekranie na dGPU? Jaki system instalujesz?
Asus Prime Z390A (bios 0903); i9 9900k; MSI RX 580; 32GB DDR4 Aegis; NVMe SSD-970 EVO Plus 500GB; Monterey 12.5
Najr4d pisze: 19 mar 2021, 09:48 Clover czy OpenCore? Ustawienia Bios na pewno OK? config.plist zrobiłes wg dortania? Czy rozmawiamy o problemie z USB czy o czarnym ekranie na dGPU?
OpenCore. Tak, config zrobiłem wg dortania. A to o jakim problemie rozmawiamy to nie wiem.... po prostu puściłem z usb pierwszego boot'a, i utknąłem na tym obrazie z napisami, które wysłałem wyżej. Instaluje Cataline, jest to metoda bez obrazu systemu.
spróbuj z mojego EFI : https://www.dropbox.com/s/s35kzwi7d87bu ... A.zip?dl=0 usunąłem numery seryjne i jest zrobiony USBport.kext. Mam w nim wyłaczone porty USB 2.0 ( poza jednym wewnętrznym HS11+HS12), więc wkładaj pendrive do USB 3. Jeżeli wolisz mieć wszystkie porty, to usuń USBport.kext i wrzuć zamiast niego USBInjectAll.kext ( nie zapomnij go uaktywnić w config.plist) z dla pewności wywal moją tablice:SSDT-EC-USBX.aml ( z fioletowa kropką) a włóż oryginalną z OC. Daj znać czy ruszyło. Acha, to jest config dla iMac19.1, więc musisz mieć w BIOS odpaloną iGPU z przydzielonym RAM=98MB lub 128MB. U mnie działa na tym i Catalina i BigSur, łacznie z instalacją i przywracaniem systemu z TimeMachine. Jezeli nstalacja/uruchamianie ruszy, możesz przy odpalaniu systemu natknąć sie na czarny ekran... prawdopodobnie musisz dodać wtedy wpis "agdpmod=pikera" tak jak Alpha1 Ci podał wyżej.
Dzieki. Podpowiedz proszę gdzie w BIOS mogę przydzielić RAM do iGPU.Najr4d pisze: 19 mar 2021, 10:07 spróbuj z mojego EFI : https://www.dropbox.com/s/s35kzwi7d87bu ... A.zip?dl=0 usunąłem numery seryjne i jest zrobiony USBport.kext. Mam w nim wyłaczone porty USB 2.0 ( poza jednym wewnętrznym HS11+HS12), więc wkładaj pendrive do USB 3. Jeżeli wolisz mieć wszystkie porty, to usuń USBport.kext i wrzuć zamiast niego USBInjectAll.kext ( nie zapomnij go uaktywnić w config.plist) z dla pewności wywal moją tablice:SSDT-EC-USBX.aml ( z fioletowa kropką) a włóż oryginalną z OC. Daj znać czy ruszyło. Acha, to jest config dla iMac19.1, więc musisz mieć w BIOS odpaloną iGPU z przydzielonym RAM=98MB lub 128MB. U mnie działa na tym i Catalina i BigSur, łacznie z instalacją i przywracaniem systemu z TimeMachine. Jezeli nstalacja/uruchamianie ruszy, możesz przy odpalaniu systemu natknąć sie na czarny ekran... prawdopodobnie musisz dodać wtedy wpis "agdpmod=pikera" tak jak Alpha1 Ci podał wyżej.
Spróbowałem, i rzeczywiście ruszyło, ale po zniknięcu napisów pojawił się tylko czarny ekran. Gdzie dokładnie wpisać komendę agdpmod=pikera?