Zmiana karty graficznej. Pomoc w doborze.
Re: Zmiana karty graficznej. Pomoc w doborze.
@wocek
Nie mam zamiaru kopać się z koniem.
Natomiast opinii o tym monitorze w sieci jest sporo. Poszukajcie sami!
https://shotkit.com/lg-ultrafine-5k-review/
Nie mam zamiaru kopać się z koniem.
Natomiast opinii o tym monitorze w sieci jest sporo. Poszukajcie sami!
https://shotkit.com/lg-ultrafine-5k-review/
wow, dzięki wielkie!Najr4d pisze: 21 mar 2021, 10:04 Zadałem sobie troszkę trudu i sięgnąłem nieco wstecz, przypominając sobie powody mojego upartego trwania przy starym BIOS. Otóż po aktualizacji BIOSU powyżej wersji 1005 następował przypadek opisany tu przez autora wątku. Umknęło to mojej uwadze, a nie powinno, bo sam pytałem go o wersję BIOSU. Screen jaki pokazał nie ma nic wspólnego z kłopotami z USB, a jest typowym objawem update BIOSU Asusa i związany jest z ASUS RTC bug. Rozwiązaniem jest/był patch w ACPI. Nie wiem czy to ma wpływ na predkości PCIE - raczej nie, niemniej powinieneś dodać - niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę - patch do config.plist
Czy tego patch'a mam ściągnąć? Jest jakieś dobre źródło?
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Jeśli używasz Open Core, stosuje się wtedy SSDT-AWAC.aml. Często z płytami Asusa.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Chłopaki to forum nie jest po to by się wzajemnie atakować. Posty które będą obrażać będą kasowane lub temat zamykany. Jeśli macie argumenty do dawać, ale nie będą tolerowane wycieczki personalne.
A teraz opowiem wam coś z praktyki, w końcu z zawodu jestem projektantem graficznym (mam dyplom akademicki z tej dziedziny

Wiecie ile monitorów było kalibrowanych w agencjach reklamowych w których pracowałem do tej pory, poza Polską? Mianowicie żaden. Jeszcze 10 lat temu większość agencji była czysto koncepcyjna. O rzeczy jak absolutna wierność odwzorowywania barw dbały firmy dodatkowe. I wiele agencji nadal jest wierna temu modelowi.
Osobiście kalibrowałem sobie monitor sam. Jako jeden z nielicznych. Udało mi się raz wymusić kalibrację sprzętową, więc przylazł takowy fachowiec do mnie z gębą pełną fachowości. Pomęczył się nieco a efekt był znacznie gorszy. Jego profil wylądował w koszu.
Co do tego monitora 5K, to miałem okazję kilka godzin z mim popracować. Był to ten sam panel jaki Apple wykorzystuje w swoich iMacach Retina, obecnie jest już nowszy. Mnie odpowiadał. Pracowałem już na znacznie gorszych. Rozdzielczość 5K powoduje, że przykładowo typografia wygląda czyściej. Dla kogoś kto pracuje w InDesign, QuarkXpress, Illustrator itd. ten monitor jest całkiem dobrą alternatywą. Ktoś kto pracował na 4-5K już nie wróci do niższych rozdzielczości, jeśli ma wybór.
Z tym że ja nie kładę nacisku na całkowitą wierność odwzorowywania kolorów. Mam pewną tolerancję w tym przypadku. Kolory tak czy siak sprawdzam w drukowanych tabelach i nie ufam na 100 % żadnej kalibracji.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
No tak, masz rację... to by nawet tłumaczyło dlaczego wystartowało na moim EFIAlpha01 pisze: 21 mar 2021, 12:06 Jeśli używasz Open Core, stosuje się wtedy SSDT-AWAC.aml. Często z płytami Asusa.

Asus Prime Z390A (bios 0903); i9 9900k; MSI RX 580; 32GB DDR4 Aegis; NVMe SSD-970 EVO Plus 500GB; Monterey 12.5
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Jeśli jest tylko 1 NVME to wystarczy zmienić gniazdo na powiedzmy dolne. Jeśli 2 NVME to ma się już winowajcę. Coś najwyraźniej podkrada te Lanes. To najczęściej jest opisane w instrukcji.
Bootloader OC
Bootloader OC
Mam podpiętą w drugim slocie PCIe kartę Decklinka BlackMagic. Jakiś trop?Najr4d pisze: 21 mar 2021, 13:39No tak, masz rację... to by nawet tłumaczyło dlaczego wystartowało na moim EFIAlpha01 pisze: 21 mar 2021, 12:06 Jeśli używasz Open Core, stosuje się wtedy SSDT-AWAC.aml. Często z płytami Asusa.W dalszym ciągu nie znam jednak przyczyny dla której jego szyna PCIE działa w trybie x8. Może ma dwa NVME, a może coś wpięte w PCIE?
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Hahahahaah, wyłącz kompa, wyjmij na test tego Decklinka BlackMagic i zobacz czy czasem nie pojawi się 16 lanes, z tym że nie obiecuj sobie za wiele z tych 16 lanes. Może przybędzie z 4 procent. 

Bootloader OC
Bootloader OC
Dobra, to mamy winowajcę x8 na PCIE. Jeżeli ogólna wydajność jest OK, to nie ma co zmieniać. Zakładam, że nie po to ma BlackMagic, żeby go nie używaćxsynapse_ pisze: 21 mar 2021, 14:04Mam podpiętą w drugim slocie PCIe kartę Decklinka BlackMagic. Jakiś trop?Najr4d pisze: 21 mar 2021, 13:39No tak, masz rację... to by nawet tłumaczyło dlaczego wystartowało na moim EFIAlpha01 pisze: 21 mar 2021, 12:06 Jeśli używasz Open Core, stosuje się wtedy SSDT-AWAC.aml. Często z płytami Asusa.W dalszym ciągu nie znam jednak przyczyny dla której jego szyna PCIE działa w trybie x8. Może ma dwa NVME, a może coś wpięte w PCIE?

Zrób sobie testy wydajności jakimiś "gekbenczami" i jak wyjdzie OK, to temat zamknięty.
Asus Prime Z390A (bios 0903); i9 9900k; MSI RX 580; 32GB DDR4 Aegis; NVMe SSD-970 EVO Plus 500GB; Monterey 12.5
@Alpha01 Ja się prawie wcale nie zajmuję projektowaniem graficznym. Zajmuję się za to fotografią - tam nie ma pracy "czysto koncepcyjnej" i outsourcingu wierności kolorów. No bo jak? Będę komuś zlecał profilowanie aparatu Colorchekerem?
PS: Jeżeli widzę, że rozmówca nie zna podstawowego pojęcia (czy tam błędnie je interpretuje), w możliwie najuprzejmiejszy sposób informuję go, żeby zapoznał się z pojęciem na temat którego dyskutuje. Jeszcze tak na koniec dodam - matryca to z 20% sukcesu w monitorze - ten argument nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości. Przecież w Eizo są często zwykłe panele Panasonica...
PS: Jeżeli widzę, że rozmówca nie zna podstawowego pojęcia (czy tam błędnie je interpretuje), w możliwie najuprzejmiejszy sposób informuję go, żeby zapoznał się z pojęciem na temat którego dyskutuje. Jeszcze tak na koniec dodam - matryca to z 20% sukcesu w monitorze - ten argument nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości. Przecież w Eizo są często zwykłe panele Panasonica...
Desktop (iMac 20,1): MSI B460M-A PRO | Intel Core i3-10100 3.6 GHz | UHD 630 | GOODRAM IRDM X 2x8 GB 2666 MHz
NEC EA244WMi | KRUX Prism | OpenCore
NEC EA244WMi | KRUX Prism | OpenCore