Przygotowanie konfiguracji do odpalenia instalatora SIERRY NA DELLU

macOS High Sierra, macOS Sierra, macOS El Capitan, macOS Yosemite, macOS Mavericks, macOS Lion. Poradniki, instrukcje i dyskusje na temat instalacji.
bombardierir06
rookie

Re:

Post autor: bombardierir06 »

Alpha01 pisze: 26 maja 2021, 10:56 EFI jest niekompletna, nie posiada żadnych kextów, a SMBIOS jest pusty/oznaczony jako komentarz. EFI była robiona dla Dell Latitude D420.
Poszukaj w sieci może jakaś gotowa EFI się znajdzie na twój komputer, albo podobny. Orientuj się po procesorze.
uruchomilem yosemite, nie mam tylko internetu, karta sieciowa w laptopie to jakiś intel wiec kupilem dongla wn725n, jak zainstalowac do niego sterowniki?
edit: udało mi się uruchomić kartę, dziękuję za pomoc, mam jeszcze pytanie czy bezpieczne jest logowanie się swoim apple id na hackintoshu? mam iphone i cchiałbym zeby sie dobrze komunikowaly ale obawiam się o swoje konto.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Re: Przygotowanie konfiguracji do odpalenia instalatora SIERRY NA DELLU

Post autor: Alpha01 »

Wypadało by sprawdzić najpierw numery seryjne czy nie są już zajęte. Można to zrobić programem Clover Configurator, który odsyła na stronię Apple.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
bombardierir06
rookie

Alpha01 pisze: 26 maja 2021, 22:22 Wypadało by sprawdzić najpierw numery seryjne czy nie są już zajęte. Można to zrobić programem Clover Configurator, który odsyła na stronię Apple.
ok, a jak mogę sprawić żeby clover był wgrany na dysk systemowy? laptop mi nie bootuje bez pendrive z cloverem…
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Montujesz EFI dysku startowego i USB i kopiujesz folder EFi z EFI USB na EFI dysku startowego.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
bombardierir06
rookie

Alpha01 pisze: 27 maja 2021, 00:17 Montujesz EFI dysku startowego i USB i kopiujesz folder EFi z EFI USB na EFI dysku startowego.
Nigdzie nie mogę się doszukać jak to zrobić, w poradnikach tez tylko piszą „zamontuj efi” ale ja nie wiem jak to zrobić, mógłbym prosić o lekkie nakierowanie? Mam włączonego laptopa z uruchomionym yosemite i podłączonym pendrive z cloverem, co dalej?

edit: udalo mi sie zamontowac partycje efi komendami w terminalu, skopiowałem na nią i SCALIŁEM z nią folder z efi z pendrive, nie działa, czy mam podstawowy folder efi zastąpić w całości nowym?
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Przy pomocy programu Clover Configurator możesz mounten - czyli zamontować efi. Pojawi się jak zwykły dysk o nazwie efi. Tak robisz z dyskiem startowym i usb stickiem. I teraz musisz przekopiować cały folder efi z efi usb na efi dysku startowego. Dysk startowy nie powinien zawierać efi od windows.
Bootloader OC
bombardierir06
rookie

Alpha01 pisze: 27 maja 2021, 10:18 Przy pomocy programu Clover Configurator możesz mounten - czyli zamontować efi. Pojawi się jak zwykły dysk o nazwie efi. Tak robisz z dyskiem startowym i usb stickiem. I teraz musisz przekopiować cały folder efi z efi usb na efi dysku startowego. Dysk startowy nie powinien zawierać efi od windows.
po skopiowaniu EFI z pendrive z cloverem (chodzi o cloverowe efi a nie z tego drugiego pendrive prawda?) na partycje efi systemowa system dalej nie bootuje bez pendrive

tak wyglądają moje partycje w clover configuratorze
IMG_1100.jpg
IMG_1100.jpg (569.79 KiB) Przejrzano 3434 razy

tym folderem z unibootx EFI zastąpiłem ten nizej na partycji efi
IMG_1101.jpg
IMG_1101.jpg (786.13 KiB) Przejrzano 3434 razy
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Masz konfigurację z UniBootX, a to pochodzi od hamac - a to strona konkurencyjna. Osobiście nie polecam tego rozwiązania.
Co mnie jednak dziwi, dlaczego u ciebie Clover rozpoznaje jedynie Recovery?!
Tak się nazywa twoja SSD od Googram?

Mógłbyś w terminalu podać rozkaz:

Kod: Zaznacz cały

sudo diskutil list
i wstawić tu screenshot?
Bootloader OC
bombardierir06
rookie

Please nie cytuj mnie, wszystko zrozumiałe jest z kontekstu. Z tą konfiguracją oczywiście możesz pracować. Nikt tego nie zabrania :D

Tylko taka konfiguracje znalazłem pod mojego laptopa, wieczorem wstawię screen
bombardierir06
rookie

przesyłam zdjęcie terminala
IMG_1103.jpg
IMG_1103.jpg (697.53 KiB) Przejrzano 3414 razy
disk 0 nie mam pojecia czym jest
disk 1 to moj dysk goodram cx400 512gb
disk 2 to pendrive z cloverem
ODPOWIEDZ