Co o tym myślicie? Da radę?

Masz komputer na którym chcesz zainstalować macOS? Przymierzasz się do kupna nowych podzespołów? Szukasz porady? Chętnie pomożemy!
harnas_007
rookie

Co o tym myślicie? Da radę?

Post autor: harnas_007 »

Witajcie.

Jako, że pierwszy raz zamierzam zrobić sobie hackintosh'a mam pytanie czy to się uda na tym co mam? :)
Od razu muszę uprzedzić, że na obecną chwilę nie chcę inwestować w lepsze podzespoły - w przyszłości jak najbardziej - ale dopiero jak sprawdzę jak to działa.
Tak więc jeśli uda się na tym co jest super, jeśli nie to będę wdzięczny za krótkie: "nie da rady", chyba, że wystarczy 100zł aby dokupić coś co zadziała...

Mianowicie mój składak sprzed kilku lat, który się kurzy:

Intel Core i5 650 3.20GHz
Asus P7P55D
Ram DDR3 10 GB 667MHz
NVIDIA GeForce GTS 250
HDD SATA Samsung 1000Gb/7200rpm/32M

System, który mnie interesuje to najlepiej, któryś z ostatnich (Monterey, Big Sur, Catalina lub Mojave).

Z góry dziękuję za porady
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Re: Co o tym myślicie? Da radę?

Post autor: Alpha01 »

Witamy na forum.
Kupowanie nowych komponentów na tak stary sprzęt mija się raczej z sensem. Poza zamianą HDD na SSD może.
Czy uda się na tym sprzęcie zainstalować Monterey, Big Sur, Catalina lub Mojave? Trudno powiedzieć. Ja zaczynał bym z High Sierra z OpenCore w wariancie I32. High Sierra to nadal fantastyczny system, bliski nawet Catalinie, jedynie co brakuje to dark mode.
Dla GeForce GTS 250 nie jest potrzebny obcy driver, ale z tego co pamiętam działa jednie HDMI.
Z góry uprzedzam, że nie będzie to łatwy temat i jesteś raczej zdany na siebie i internet.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
harnas_007
rookie

Post autor: harnas_007 »

Dzięki za odpowiedz.
A jak pogodzić 2 systemy na jednych bebechach?
Win10 na tym dysku SATA a MacOS na SSD i wtedy w biosie wybór systemu po uruchomieniu? Nie będzie to ze sobą jakoś kolidować?
Awatar użytkownika
razor1995
Mistrz
Kontakt:

Post autor: razor1995 »

OpenCore/Clover wykryje Windowsa i pozwoli wybrać, który system chcesz uruchomić.
Laptop: Dell Latitude E7240 | Intel Core i5 4310U | Intel HD 4400 | 16GB RAM Kingston | Samsung SSD 1TB | macOS Big Sur beta 8
ODPOWIEDZ