Aaaaaa….!
Dobra już wiem, nie zrozumiałem do końca
Czytanie na szybko w pracy a później wychodzą kruczki.
Używam tego programu, dziękuje za pomoc, wezmę się za to pod wieczór i dam znać
Znalazłem winowajcę, po usunięciu Kext intelbluetoothfirmware oraz injector instalator wykrył dysk i zaczął się instalować
Edit2 :
Instalator Monterey resetuje laptopa gdzieś w połowie instalacji i jak wybieram install to procedura leci od nowa a gdy kliknę stara opcje uruchamiania to ładuje sie recovery MacOS Sierra mimo tego, że czyściłem dysk, usunąłem EFI, czyściłem NVRam, nawet nowy dysk utworzyłem…
Podrzucę po południu.
Gdzieś na githubie wyczytałem aby zmienić mindate na -1 i to drugie tez na -1. Może to wina tego?
Wrzuciłem także kext AHCI, ani to wina tego?
Jeszcze postaram się z poziomu windowsa od nowa wydzielić nowy dysk jak przy instalacji Sierra i wyczyścić dokładnie EFI z txt od OpenCore może to wadzi.
Te rzeczy wyłączają jeden z mechanizmów macOS służących do ochrony systemu, potrzebne jeśli masz albo instalujesz nowszy system a masz stary jak Sierra na HDD, ponieważ wtedy właśnie ten dysk ze starym systemem będzie niewidoczny. Czyli dopisz te -1.
Kext AHCI nie powinien być potrzebny.
Pamiętaj że nowe systemy konwerterują automatycznie dysk na APFS. Obecnie masz HFS.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Alpha01 pisze: 18 lut 2022, 12:48
Kext AHCI nie powinien być potrzebny.
Pamiętaj że nowe systemy konwerterują automatycznie dysk na APFS. Obecnie masz HFS.
Usunąłem na windowsie wszystkie pliki txt z OpenCore w EFI na dysku. Usunąłem wydzielony obszar miejsca pod MacOS z dysku, zrobiłem od nowa pusty dysk w windowsie, podpiąłem sticka, sformatowałem nowy dysk na APFS i instalator doszedł do tego samego momentu jak zawsze, reboot i wybrałem install from (dysk na którym się miało zainstalować)… i w końcu zaskoczyło !
Wyskoczyło logo Apple i trwa instalacja dalej
Bardzo dziękuje za Alpha01 za pomoc i wyjaśnienie różnych terminów !