Problem z grafiką
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Re: Problem z grafiką
Nie poddawaj się!
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Twoja motywacja na mnie zadziałała i sam od nowa zrobiłem całe efi, dodałem patche i teraz mam czarny ekran
Właśnie się dowiedziałem, że to jest awykonalne zpatchowac tą grafikę na VGA, a niestety nie posiadam dp ani hdmi w płycie głównej. Jest możliwość uruchomić to aby obraz był z 1050ti a działało na igpu?
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
VGA nie nadaje się na system macOS. 1050ti ma sterowniki oficjalnie do systemu High Sierra. To fajny system, ale stary.
Ja osobiście bym ją sprzedał i poszukał używaną RX 570/580. Dla 1050ti jest jeszcze możliwość instalacji Big Sur albo Monterey używając OpenCore Legacy Patcher, z tym że to trochę komplikuje instalację.
https://dortania.github.io/OpenCore-Leg ... et-started
Ja osobiście bym ją sprzedał i poszukał używaną RX 570/580. Dla 1050ti jest jeszcze możliwość instalacji Big Sur albo Monterey używając OpenCore Legacy Patcher, z tym że to trochę komplikuje instalację.
https://dortania.github.io/OpenCore-Leg ... et-started
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Jest jakikolwiek sens instalować high Sierre/sierre?, jak postawiłem monterey to po instalacji web driver miałem czarny ekran
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Niektóre wersje programów potrzebują już nowszych macOS. Możesz zainstalować High Sierra, czemu nie, to system operacyjny i to dobry. Wiele lat go używałem. Ma też zalety, starsze programy Adobe bez abonamentu działają bez problemu.
Ma też wady, nie ma już updates bezpieczeństwa i supportu Apple. Ale to też można częściowo zrekompensować.
No i w przyszłości updatować do nowszej wersji jak Sonoma.
Na Monterey instalowałeś sterowniki WebDriver poprzez OpenCore Legacy Patcher? Ponieważ tylko tak się da. Te sterowniki są przypisane do konkretnej wersji macOS i tylko na tej działają. OpenCore Legacy Patcher używa sterowników jakie ma, a więc te dla High Sierra, patchuje i instaluje. Jak to w praktyce działa, ... to wie tylko ten kto to już robił.
Osobiście radzę zamienić kartę graficzną, te RX5xx nie są już drogie. Jedyny problem to trafienie na dobrą sztukę, bo można dostać schrott.
Ma też wady, nie ma już updates bezpieczeństwa i supportu Apple. Ale to też można częściowo zrekompensować.
No i w przyszłości updatować do nowszej wersji jak Sonoma.
Na Monterey instalowałeś sterowniki WebDriver poprzez OpenCore Legacy Patcher? Ponieważ tylko tak się da. Te sterowniki są przypisane do konkretnej wersji macOS i tylko na tej działają. OpenCore Legacy Patcher używa sterowników jakie ma, a więc te dla High Sierra, patchuje i instaluje. Jak to w praktyce działa, ... to wie tylko ten kto to już robił.
Osobiście radzę zamienić kartę graficzną, te RX5xx nie są już drogie. Jedyny problem to trafienie na dobrą sztukę, bo można dostać schrott.
Bootloader OC
Bootloader OC
Co do UHD 630, mnożą się skargi na 7 MB w Sonoma. Jeszcze nie wiemy co to powoduje.