Problem z instalacją macOS High Sierra
Problem z instalacją macOS High Sierra
Cześć mam następujący komputer:
Intel Core i5 8600
GTX 980Ti
16GB ram
B360M Bazooka
Chcialem na tym sprzecie zainstalowac High Sierre ale nie udaje mi sie. Probowalem poradnikow z google, youtube, z tej strony i wszystko sie konczy na bootowaniu i nie jestem w stanie dojsc do instalacji. Probowalem roznych obrazow macOS, Clovera, OpenCore i nic. Moglby ktos wytlumaczyc jakie kroki podjac totalnie od poczatku w skrocie?
Intel Core i5 8600
GTX 980Ti
16GB ram
B360M Bazooka
Chcialem na tym sprzecie zainstalowac High Sierre ale nie udaje mi sie. Probowalem poradnikow z google, youtube, z tej strony i wszystko sie konczy na bootowaniu i nie jestem w stanie dojsc do instalacji. Probowalem roznych obrazow macOS, Clovera, OpenCore i nic. Moglby ktos wytlumaczyc jakie kroki podjac totalnie od poczatku w skrocie?
Re: Problem z instalacją macOS High Sierra
Update;
jakimś cudem udało mi się zainstalować macOS, lecz nie mam systemowego EFI nigdzie, patrzylem na MountEFI i tego typu programach, pokazuje mi jedynie folder z Windowsowym EFI. Kextów nie moge w zaden sposob zainstalowac, nic nie dziala. xD tragedia!
jakimś cudem udało mi się zainstalować macOS, lecz nie mam systemowego EFI nigdzie, patrzylem na MountEFI i tego typu programach, pokazuje mi jedynie folder z Windowsowym EFI. Kextów nie moge w zaden sposob zainstalowac, nic nie dziala. xD tragedia!
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Jeśli macOS działa, to musisz mieć EFI z bootloaderem który wystartuje ten system.
Spróbuj zamontować, a wcześniej odnaleźć to EFI za pomocą Terminala.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
No wlasnie problem jest taki, że EFI macOS'owe nie istnieje. Nie ma go nigdzie. EFI z bootloaderem mam na bootowalnym pendrive lecz no nie mam gdzie go przekopiowac bo nie mam folderu EFI na macOS. Warte podkreslenia moze byc to, ze robie to wszystko na jednym dysku. Windows i macOS maja miec wspolny EFI czy dwa osobne?Alpha01 pisze: 18 lip 2024, 05:52 Jeśli macOS działa, to musisz mieć EFI z bootloaderem który wystartuje ten system.
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
EFi istnieje, jednakże ze względu na sposób jakim zostało utworzone jest po prostu od Windows. EFI to ukryta partycja. Może być tylko jedna ale wspólna dla macOS i Win. Jednakże należy to zrobić według zaleceń, te znajdziesz w sieci. Dla macOS partycja EFI musi być przeformatowana na 200 MB. Na nią kopiuje się bootloader dla hackintosh i jeśli konieczne część dla Win. Najlepiej mieć 2 dyski. Na drugim macOS z własnum EFI z OpenCore i ten ustawia w BIOS jako startowy.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
No wlasnie chyba wrzuce drugi dysk po prostu do komputera. Jeszcze pytanko, config.plist wydaje mi sie ze mam okej skonfigurowany ale nie ladowaly mi sie kexty, czy to wlasnie wina tego ze tego EFI nie skonfigurowalem dobrze na macOS czy wina configu czy czegos innego?Alpha01 pisze: 19 lip 2024, 15:45 EFi istnieje, jednakże ze względu na sposób jakim zostało utworzone jest po prostu od Windows. EFI to ukryta partycja. Może być tylko jedna ale wspólna dla macOS i Win. Jednakże należy to zrobić według zaleceń, te znajdziesz w sieci. Dla macOS partycja EFI musi być przeformatowana na 200 MB. Na nią kopiuje się bootloader dla hackintosh i jeśli konieczne część dla Win. Najlepiej mieć 2 dyski. Na drugim macOS z własnum EFI z OpenCore i ten ustawić w BIOS jako startowy.
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Jeśli chciałeś instalować nowe kexty a te się nie ładowały to znaczy po prostu jest błąd w config.plist.
Oczywiście kext musi być aktualny dla danego systemu.
Oczywiście kext musi być aktualny dla danego systemu.
Bootloader OC
Bootloader OC
Dobra, stwierdzilem, ze usiade na spokojnie i zrobie wszystko od nowa, skonfigurowalem config, kexty bla bla. Tylko problem jest taki, że teraz po zbootowaniu pendrive i wybraniu instalacji macos, wyskakuje End SetConsoleMode i tyle. Podsylam config, moze cos pomylilem.
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Sprawdzę jak będę w domu. Ale musisz mi podać wersję bootloadera.
Bootloader OC
Bootloader OC
OpenCore 1.0.0, jak cos jeszcze potrzebujesz to daj znac to podesle bo bede wychodzil z domu