Cześć, może ktoś już się spotkał z tym problemem:
Na IMacu27 zainstalowałem przez OpenCore 1.5 (aktualnie 2.0.2) MacOS Sonoma Wersja 14.6.1 (23G93). W komputerze zainstalowałem najmocniejszy procesor dla tej konfiguracji: 2,93 GHz Czterordzeniowy procesor Intel Core i7
Posiada on VT-x czyli Intel® Virtualization (VT-x). Polecenie sysctl -a | grep machdep.cpu.features zwraca informacje o funkcjach procesora, wśród których jest VMX:
machdep.cpu.features: FPU VME DE PSE TSC MSR PAE MCE CX8 APIC SEP MTRR PGE MCA CMOV PAT PSE36 CLFSH DS ACPI MMX FXSR SSE SSE2 SS HTT TM PBE SSE3 DTES64 MON DSCPL VMX SMX EST TM2 SSSE3 CX16 TPR PDCM SSE4.1 SSE4.2 POPCNT
Jednak polecenie
sysctl kern.hv_support
zwraca
kern.hv_support: 0
Próba uruchomienia narzędzi do wirtualizacji takich jak np. Docker powoduje błąd: required compatibility check: Hypervisor check failed
Nie działa prawidłowo narzędzie symfony console - zwraca błąd "illegal hardware instruction"
Próbowałem włączyć wirtualizację edytując config.plist (<key>EnableVmx</key><true/>) na partycji EFI i resetując NVRAM ( Ctrl + Option + P + R ) jednak bez skutku.
Brak wirtualizacji (i prawdopodobnie innych funkcji procesora) znacznie ogranicza przydatność takiego sprzętu.
IMac27 mid 2010 (A1312) - brak wirtualizacji VT-x/VMX
Re: IMac27 mid 2010 (A1312) - brak wirtualizacji VT-x/VMX
Mówisz o oryginalnym iMac 2010?
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Re: IMac27 mid 2010 (A1312) - brak wirtualizacji VT-x/VMX
Pewnie zachodzi konflikt z Vt-d. Trzeba może spojrzeć na ustawienia BIOS, czy ma enable Vt-d i Vt-x oraz dodać dart=0 do config.plist, do "boot arguments". dart=0 wyłączy Vt-d. Ale tu nie jestem specjalistą. A jeśli to oryginalny iMac to one miały domyślnie włączoną wirtualizację.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC