Jaki system pod staruszka ;)

macOS High Sierra, macOS Sierra, macOS El Capitan, macOS Yosemite, macOS Mavericks, macOS Lion. Poradniki, instrukcje i dyskusje na temat instalacji.
Awatar użytkownika
Iga
rookie

Jaki system pod staruszka ;)

Post autor: Iga »

Witam,
Jako że jestem zielona w temacie :shock: proszę o pomoc przy doborze odpowiedniego systemu dla IntelCore Quad Q6600, Gigabyte GA-G41M-Combo, Nvidia GeForce GTX 660 wraz z instrukcją jak to ugryź. Za każdą sugestie będę wdzięczna. Najbardziej zależy mi na tej metodzie Instalacja macOS od zera, bez posiadania kopii macOS gdyż nie posiadam dostępu do maca
Windows jest jak winda, Linux jak schody ale, widział ktoś zepsute schody ?
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

Tutaj na pierwszy, o sorry, drugi rzut oka pasowała by Sierra, ale także El Capitan. Osobiście uważam, że El Capitan był płynniejszy. W związku z tym jeszcze do niedawna moim głównym systemem był El Capitan. Dopiero późna wersja High Sierra i zmiana karty graficznej na AMD poprawiła sprawę na tyle, że możliwa była przesiadka na tą wersję.
Od El Capitan systemy te są bardzo podobne. Wsparcie bezpieczeństwa ma jednak jedynie już Sierra i wyżej. Od Sierra występuje efekt utraty szybkości, jeśli system jest na HDD. Jest to odczuwalne IMHO przykładowo w czasie startu, trwa po prostu nieco dłużej.

W twoim przypadku ze względu na GTX 660 ryzykowna jest instalacja High Sierra. Jest bardzo dużo doniesień o problemach. Sam potwierdzić tego jednak nie mogę, ponieważ karty takowej nie posiadam/łem.

Krok 2: Skonfiguruj partycję EFI
Przeczytaj ten poradnik viewtopic.php?f=17&t=231&p=1433#p1433
Część będzie już zrobiona metodą Instalacji macOS od zera, więc ważne było by od: "Instalacja Clovera".
Powiedzmy, że byłby to wstęp, by nieco zrozumieć o co tam chodzi.

W przypadku tego komputera symulował bym MacPro3,1.
Należy jeszcze zwrócić uwagę na 1 czynność przed instalacją, to jest ustawienie BIOS.
Na każdym typie komputera będzie to inaczej wyglądać, ale pewne rzeczy są wspólne.
Może tu:
https://www.hackintosh.com.pl/blog/inst ... ze-pc-bios

....
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
Iga
rookie

Re: Jaki system pod staruszka ;)

Ok zrobię to do drugiego punktu viewtopic.php?f=17&t=125i dalej nie wiem co i jak ? Clover Configurator.app nie uruchamia mi się graficznie a testowo to jestem z tego głupia chyba za ciężkie to dla mnie :(
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Poczekaj nieco. Sklecę EFI i podeślę. Jeszcze nie wiem kiedy, ale dzisiaj.

OK, EFI wysłałem, ale sam mam sporo wątpliwości.
Tak wiekowe komputery nie są moją specjalnością.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

USB WIFI na czas instalacji usunąć, wszystko usunąć poza myszą i klawiaturą. Windows HDD odłączyć.

Atheros ar8151 chip.
Wkopiuj ten kext do EFI/CLOVER/kexts/Other:

Wersja tego sterownika to 1.0.5, jest jeszcze 2.2.2, ale nie mam tu. Trzeba skompilować albo poszukać.
Jeszcze info bo zapomniałem. jak dodajesz sterownik dla urządzenia, to usuń poprzedni. Czyli RealtekRTL8111.kext i ten AtherosE2200Ethernet.kext w wersji 1.0.5

Jak będę go mieć to tu się pojawi.
Załączniki
AtherosE2200Ethernet.kext.zip
(48.08 KiB) Pobrany 123 razy
Bootloader OC
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Tu ten nowszy kext wersja 2.2.2:
Załączniki
AtherosE2200Ethernet.kext 2.zip
(28.44 KiB) Pobrany 138 razy
Bootloader OC
Awatar użytkownika
Iga
rookie

Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Więc tak, albo te drivery przestały działać, albo masz na płycie głównej jakiś inny chip.
Jeśli nie znajdzie się działającego drivera metoda ta nie zadziała i trzeba szukać innego rozwiązania.
No chyba żeby wybrać inny system. Jak El Capitan, który byłby lepszy w tym wypadku.

Podaj rev. płyty głównej.
Podaj także typ tego USB WIFI sticka. Może się uda przez wifi.
Bootloader OC
Awatar użytkownika
Iga
rookie

Paluch to TP Link TL-WN821N a rewizje płyty postaram się jeszcze dziś podać jak przyjdzie brat bo nie wiem jak rozkręcić ten sprzęt :D
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Lepiej zapomnieć ten pomysł z USB. Niestety tu jest tylko instalacja drivera w już działającym systemie, skoda.
Pozostaje kabel, albo inna metoda. Jesteś pewny że ten ostatni driver był w folderze Other?
Bootloader OC
ODPOWIEDZ