Lenovo Y580
Lenovo Y580
Witam,
Zastanawiam się nad instalacją MacOS na Lenovo Y580 (i5 3230m 8GB RAM GTX660M). Nigdy nie miałem kompa od Apple, jestem zielony w temacie, choć na kompach zjadłem zęby więc z Waszą pomocą sobie poradze.
- Powiedzcie mi, czy jestem w stanie w ogóle zainstalować MacOS na tym laptopie? Jeśli jest jakiś poradnik do tego, to bardzo prosze o link do najnowszej dostępnej wersji
- Właśnie robie format Windowsa i chciałbym postawić te dwa systemy obok siebie, jest to możliwe?
- Czy na tak postawionym systemie wszystko działa? Słyszałem o problemach z wifi i braku obsługi dwóch kart graficznych (mam HD4000 i GTX 660m)
- Czy jest coś jeszcze co musze wiedzieć?
Uprzedzając pytanie, tak wiem, że był temat o instalacji maca na tym lapku, jednak ma on już kilka miesięcy i nie wiem czy coś się nie zmieniło od tego czasu lub jest nowsza wersja.
Pozdro!
Zastanawiam się nad instalacją MacOS na Lenovo Y580 (i5 3230m 8GB RAM GTX660M). Nigdy nie miałem kompa od Apple, jestem zielony w temacie, choć na kompach zjadłem zęby więc z Waszą pomocą sobie poradze.
- Powiedzcie mi, czy jestem w stanie w ogóle zainstalować MacOS na tym laptopie? Jeśli jest jakiś poradnik do tego, to bardzo prosze o link do najnowszej dostępnej wersji
- Właśnie robie format Windowsa i chciałbym postawić te dwa systemy obok siebie, jest to możliwe?
- Czy na tak postawionym systemie wszystko działa? Słyszałem o problemach z wifi i braku obsługi dwóch kart graficznych (mam HD4000 i GTX 660m)
- Czy jest coś jeszcze co musze wiedzieć?
Uprzedzając pytanie, tak wiem, że był temat o instalacji maca na tym lapku, jednak ma on już kilka miesięcy i nie wiem czy coś się nie zmieniło od tego czasu lub jest nowsza wersja.
Pozdro!
Re: Lenovo Y580
Jakbym wiedział jak i miał plan to nie potrzebowałbym forum 

- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Tylko się pytam, bo jeśli ktoś już robi format, czyli zaczyna, to musi mieć jakiś plan.
I nie chodzi o to czy wiesz a o to czy znalazłeś już jakieś guide, czy opis. W tym sensie plan.
I nie chodzi o to czy wiesz a o to czy znalazłeś już jakieś guide, czy opis. W tym sensie plan.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Jak narazie wgrany Windows i zostawiona partycja pod ewentualnego maca, to wszystko. Dwa windowsy na osobnych partycjach da sie zainstalowac bez problemu, nie wiem czy Windows + Mac robi tutaj jakas roznice, czy po prostu po odpaleniu kompa wyskoczy pole z wyborem systemu do zaladowania jak przy windowsach jest?
Oprocz tego zadnego planu nie mam, bo nie jestem pewny czy na tym lapku da sie w pelni funkcjonalnego maca wgrac i czy jest sens, dlatego temat tutaj
Oprocz tego zadnego planu nie mam, bo nie jestem pewny czy na tym lapku da sie w pelni funkcjonalnego maca wgrac i czy jest sens, dlatego temat tutaj

Lepiej przećwicz instalację macOS na osobnym dysku.
Desktop: Dell OptiPlex 7040 | Intel Core i7 6700 | HD 530 | AMD Radeon FirePro W5100 | 24GB RAM
- SSD/M.2 WD Black SN750 1TB: macOS Catalina 10.15.7 (19H1011)
- SSD/SATA Samsung 850 EVO 120 GB: macOS High Sierra 10.13.6 (17G14042)
Dlaczego? Nie wystarczy osobna pusta partycja? Nie mam mozliwości wpięcia innego dysku do lapka teraz.
Z dwóch powodów:
- po pierwsze bezpieczniej;
- po drugie łatwiej.
Desktop: Dell OptiPlex 7040 | Intel Core i7 6700 | HD 530 | AMD Radeon FirePro W5100 | 24GB RAM
- SSD/M.2 WD Black SN750 1TB: macOS Catalina 10.15.7 (19H1011)
- SSD/SATA Samsung 850 EVO 120 GB: macOS High Sierra 10.13.6 (17G14042)
Jeśli coś sie uszkodzi i bede przez to musiał instalować Windowsa jeszcze raz to luz, jest świeży i tak nic tam nie mam. Chyba, że moge coś uszkodzic bezpowrotnie? Nie ma opcji, zebym teraz inny dysk podpinał. Narazie chce się zorientować co i jak, czy jest sens, poczytać jakieś instrukcje i dopiero zabrać do roboty (lub odpuscic w ostatecznosci, zalezy co mi podpowiecie)
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Czy jest sens?
Na pewno nie będzie działać Nvidia i ... nie wiem jaka tam jest karta WIFI, ale najczęściej nie działa i jest do wymiany, lub używa się USB.
Reszta powinna działać.
Czy instalator macOS pozwoli ci instalować na tak wykonanej partycji mam wątpliwości.
Dobra metoda to najpierw macOS a potem Win. Mac OS nie lubi Win.
Na pewno nie będzie działać Nvidia i ... nie wiem jaka tam jest karta WIFI, ale najczęściej nie działa i jest do wymiany, lub używa się USB.
Reszta powinna działać.
Czy instalator macOS pozwoli ci instalować na tak wykonanej partycji mam wątpliwości.
Dobra metoda to najpierw macOS a potem Win. Mac OS nie lubi Win.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC