Powolutku zabieram się za montaż bambetli, które dotarły do mnie w ostatnim czasie,
co było też widać w innych wątkach. Nie mam jeszcze kilku znaczących drobiazgów: .
dysk główny, w pierwszym podejściu miałem zamiar przenieść stary dysk SSD M.2
ale doszedłem do wniosku, że będzie zbyt mocno odstawać od reszty sprzętu;
adapter dopasowujący kartę WiFi do złącza M.2;
kable antenowe WiFi i BT pozwalające doprowadzić sygnał;
rozważam jeszcze zakup dodatkowego wentylatora 140 mm.
.
ale to co dotarło nadaje się do pierwszych przymiarek. Wstępnie osadziłem pamięć i procesor: .
macNuc-Replacement-MoBo+CPU+RAM.jpeg (59.29 KiB) Przejrzano 1831 razy
.
dodałem kartę graficzną i zamontowałem w obudowie: .
macNuc-Replacement-First-Step.jpeg (57.07 KiB) Przejrzano 1831 razy
Absolutnie nie. Tak jak pisałem w innym wątku drugie złącze M.2 jest pod spodem płyty i nie
ma sensu tego skręcać na olejno bez adaptera do karty Wi-Fi. Czekam na dostawę z Chin...
... Brakowało mi wtedy obudowy i kulera. By się zmieścić w terminie 15 dni, w czasie których można bez ceregieli oddać jakąś niepasującą część, podłączyłem sprzęt na stole i wystartowałem SSD z poprzedniego komputera. Nie było większych problemów, jedynie z iGPU.
Test1.jpg (174.08 KiB) Przejrzano 1812 razy
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
od piątku walczę z finalnym złożeniem i wyszło to całkiem nieźle, ale o tym potem, teraz chronologicznie co robiłem:
usunąłem naklejkę informacyjną z dysku SSD aby nie utrudniała odpływu ciepła z układów do taśmy termo-przewodzącej radiatora.
W sieci były informacje aby tego nie robić ale nikt nie podał sensownej przyczyny. Dla pewności sprawdziłem opór elektryczny taśmy,
okazał się bardzo wysoki około 0.5 MOm. Dysk po usunięciu taśmy:
Miałem publikować dalej jak idzie uruchamianie ale ono kompletnie nie idzie.
Instalator na mojej płycie nie chce wystartować a chłodzenie wodne okazało
się lipne, najpierw zaczęło coś terkotać a później jeden z wentylatorów na
chłodnicy kompletnie się zatrzymał i nie odpala
Nie wiem czy to pocieszające, ale u mnie ta kanapka BCM943602CS i NGFF M.2 Key A/E adapter też nie działa. Nie wykrywa się na PCI.
Jeszcze nie wiem co jest grane.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC