Problem z SMBios (High Sierra)

macOS High Sierra, macOS Sierra, macOS El Capitan, macOS Yosemite, macOS Mavericks, macOS Lion. Poradniki, instrukcje i dyskusje na temat instalacji.
proteza
rookie

Problem z SMBios (High Sierra)

Post autor: proteza »

Cześć,

Zainstalowałem High Sierra na swój PC, bootuje z USB przez Clovera, natomiast problem się pojawia gdy chce zmienić SMBios na iMac14,2 lub jakikolwiek inny.

Po zmianie SMBiosu jest błąd taki jak na zdjęciu poniżej - End RandomSeed ++++++

Moje kexty na screenie poniżej.

Mój PC:
AMD FX-8320
Nvidia GTX 960
GA-78LMT-USB3
16 GB RAM DDR3
Goodram 512 GB SSD 2.5 SATA

Warto dodać, że korzystałem z vanilla guide ze strony amd-osx.com. Dodatkowo, warto zaznaczyć, że na defaultowym configu (podczas bootowania z USB) mam problemy z odpaleniem sterowników nVidia oraz pobieraniem aplikacji z Appstore.

Słyszałem, że SMBios może rozwiązać te problemy, bo zwiększa to kompatybilność.

Czy jest tu ktoś, kto spotkał się z takim błędem, bądź po prostu wie jak go rozwiązać? Pytałem już na forum amd-osx.com oraz ich discordzie, ale wciąż nie rozwiązałem problemu.
Załączniki
2.jpg
2.jpg (32.02 KiB) Przejrzano 1959 razy
1.jpg
1.jpg (72.06 KiB) Przejrzano 1959 razy
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

Opisz RAM w config.plist Clover Configuratorem. >> Mapping RAM.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
proteza
rookie

Re: Problem z SMBios (High Sierra)

Cześć,

Dzięki za odpowiedź.

Szukałem w Clover configuratorze opcji na RAM mapping i znalazłem poradnik w google, natomiast problem polega na tym, że Clover configurator nie pozwala mi na to by dodać slot.

Tak jak na poniższym obrazku, nie ma "plusa", który powinien się tam znajdować według poradnika, który znalazłem.

Mam wersje Clover configuratora 5.9.0.1.

Jakieś pomysły? Może ktoś potrafi coś takiego napisać ręcznie?

Dziękuje!
Załączniki
2.jpg
2.jpg (35.18 KiB) Przejrzano 1951 razy
proteza
rookie

Dobra, ogarnąłem to wpisując ręcznie.

Co prawda nie działa do końca tak jak powinno, bo pokazuje, że jest 5 slotów, gdy są tylko 4, ale przynajmniej byłem w stanie odpalić system z SMBiosem iMac14,2.

Teraz czeka mnie temat nVidia graphics oraz Appstore.

Jeśli wiecie może dlaczego po użyciu opcji "Inject nVidia Webdriver" widze czarny ekran - a dokładniej rzecz biorąc ekran traci sygnał, to z chęcią się dowiem jak to naprawić.

Natomiast odnośnie Appstore, nie potrafie zainstalować żadnej aplikacji, mimo że jestem zalogowany do iCloud i wszystkiego innego. Wyskakuje błąd "Please use purchases page to download XXX".

Z góry dziękuje za pomoc!
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Nie traci sygnału a jedynie przerzuca na wyjście na którym akurat nie wisi monitor. Możesz przełożyć kabel i poszukać czy się obraz nie pojawi. Następnie by to uregulować zainteresuj się patchowaniem framebuffera. Moja ostatnie GTX960 działała na DP nie HDMI. Dla HDMI trzeba nieco więcej zrobić.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
proteza
rookie

Cześć!

Trochę poszukiwań i okazało się, że dual screen nie działa z jakiegoś powodu, więc odłączyłem jeden monitor z DVI i OS X się odpalił na drugim monitorze HDMI :)

Temat z appstore również ogarnąłem. Dla ciekawych, lub osób które też miały problem z pobieraniem aplikacji - wystarczyło zainstalować security update z appstore.

Teraz borykam się z synchronizacją obrazu i dźwięku. Przykład: odpalam filmik na YT, po 1 sekundzie wideo zaczyna iść szybciej niż audio.

Znalazłem na jakiejś zagranicznej stronie, że synchronizacja może dotyczyć busratio. A więc pozmieniałem trochę ustawienia CPU w Cloverze.

Ustawiłem boot flage busratio=19 - zgodnie z moim procesorem, natomiast synchronizacja nadal jest beznadziejna.

Raz udało mi się minimalnie poprawić ten stan ustawiająć busratio na 37, oraz zmieniając CPU frequency na 3700 MHz i Bus speed na 200 MHz. Później doczytałem, że busratio jest zdecydowanie zbyt wysokie i mogę sobie tym spalić procka. Poza tym, synchronizacja tylko odrobine się poprawiła.

Kombinowałem też, czy to nie jest problem sam w sobie z VoodoHDA lub sterownikami nVidia, dlatego też spróbowałem z inną wersją sterowników nVidia i żadnej poprawy.

Jakieś pomysły? Będę bardzo wdzięczny za pomoc! :)
proteza
rookie

Jeszcze taki mały update:

Spróbowałem raz jeszcze z busratio oraz ustawieniami CPU.

ustawiłem tak:
busratio=18
CPU frequency(in MHz)=3716
Bus speed(in kHz)= 200880

Poniżej wysyłam ustawienia z CPU-Z na windowsie.

Nieco się poprawiło - synchronizacja traci się po kilku sekundach, ale wciąż nie jest to efekt jakiego szukałem.

Ktoś coś? :x
Załączniki
80131349_502022293998582_2784637901718159360_n.jpg
80131349_502022293998582_2784637901718159360_n.jpg (474.29 KiB) Przejrzano 1939 razy
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Niestety tu niewiele mogę pomóc, nie korzystam z procesorów AMD i nie mam w tym doświadczenia.
Bootloader OC
proteza
rookie

Tak czy inaczej dzięki wielkie za pomoc. Szczególnie z podpowiedzią o mapowaniu RAM'u, której niestety nigdzie nie umiałem znaleźć i nikt nie umiał mi pomóc.

Jestem trochę wkurzony, bo tyle pieprzenia z tym, a okazuje się, że moja karta graficzna (GTX 960) ma bardzo słaby performance na tle kart AMD w podobnych cenach. :cry:

Tym miłym akcentem, życzę wesołych świąt :D
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Może za późno odkryłeś to forum, wtedy bym ci powiedział, bo GTX960 sam miałem a AMD też mam. :D
Bootloader OC
ODPOWIEDZ