Uruchomienie instalatora catalina/bigsur

Masz komputer na którym chcesz zainstalować macOS? Przymierzasz się do kupna nowych podzespołów? Szukasz porady? Chętnie pomożemy!
Constantine
rookie

Uruchomienie instalatora catalina/bigsur

Post autor: Constantine »

Witam,

Wykonałem wszystkie kroki z OpenCore z tej strony. aktualizacja 0.6.4. https://github.com/lgs3137/MR_S1-macOS. Pobralem obraz Catalina i Big Sur DMG. Wgrałem EFI do partycji a nastepnie ustawilem wszystkie opcje wymagane w BIOS. Bootloader sie uruchamia, wybieram install MacOS. Pojawia się logo apple na 2sec po czym następuje restart. Czy ktos wie co może być powodem. Sytuacja wyglada tak samo zarowno dla jednego systemu jak i drugiego. Nie wiem gdzie popelniam blad.
Awatar użytkownika
Azteca
Mistrz

Re: Uruchomienie instalatora catalina/bigsur

Post autor: Azteca »

Wydaje sie byc powazny problem w sferze acpi. Masz dzialajace efi od alpha01 na bazie clovera, to mozna wykorzystac do budowy efi opencore. Zapomnij ta strone z githuba i idz do strony Dortania, tam wyszukaj twoj sprzet i przejdz caly poradnik. Jak najwiecej wykorzystaj z tego co dal alpha ale w najnowszych wersjach, takze to co w folderze acpi. I nie oc 0.64 a 0.63.
Constantine
rookie

Azteca pisze: 21 lis 2020, 15:18 Wydaje sie byc powazny problem w sferze acpi. Masz dzialajace efi od alpha01 na bazie clovera, to mozna wykorzystac do budowy efi opencore. Zapomnij ta strone z githuba i idz do strony Dortania, tam wyszukaj twoj sprzet i przejdz caly poradnik. Jak najwiecej wykorzystaj z tego co dal alpha ale w najnowszych wersjach, takze to co w folderze acpi. I nie oc 0.64 a 0.63.
Dzieki za podpowiedz. Bede walczyl
Constantine
rookie

Udało mi się urochomić w oparciu o te kexty big sur. Nawet ladnie dziala wifi. Ale za to mam jeszcze problem z klawiatura i touchpadem. Musze podlaczac zewnetrzna. I teraz musze pokombinowac z kextami. Tylko mam dwa pytania. Pierwsze czy moge wgrac Kexty do jakiegos katalogu po instalacji juz na MacOS. No i drugie pytanie czy uzywanie takiego hackintosh jest bezpieczne? czy powinniem w pliku open configurator wygenerowac swoj wlasny serial i ID z zapisem w pliku config.plist? Chce uniknac nie milej niespodzianki w razie co.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

Kexty kopiuj do OC i naturalnie dokonaj wpisu do config.plist. Co do numerow seryjnych to w mojej config juz byly wygenerowane nowe, ale jak chcesz to zrob nowe. Nie zapomnij sprawdzic je na stronie Apple. Nie moga byc znalezione na niej, jako juz w uzytku.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Constantine
rookie

Alpha01 pisze: 21 lis 2020, 22:20 Kexty kopiuj do OC i naturalnie dokonaj wpisu do config.plist. Co do numerow seryjnych to w mojej config juz byly wygenerowane nowe, ale jak chcesz to zrob nowe. Nie zapomnij sprawdzic je na stronie Apple. Nie moga byc znalezione na niej, jako juz w uzytku.
Dzięki. Przepraszam za być może głupkowate pytania ale ostatnio hackintoshem zajmowałem z 10 lat temu i korzystałem z chameleona haha. Ok widziałem właśnie ze jest wygenerowany ale wolałem zapytać czy to całkowicie bezpieczne. Żeby nie było lipy. I tak z waszą pomocą pomalutku idzie do przodu. Jak potestuje zwłaszcza w stresie i po tygodniu będzie chodzić cacy. Wywalam na stałe windowsa i linuxa i zaczynam korzystać z MacOs. Swoją drogą kusi mnie ten MacBook z M1 wkoncu ma normalne klawiature heh ale póki co drogo to wychodzi lepsiejsza konfiguracja okolo 8500. Poki co popracuje na hackintoshu
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Ten laptop to przelom, ale najczesciej nie kupuje sie pierwszych wersji. Lepiej poczekac na M2,,,, :)
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Constantine
rookie

Na jednej partycji mam windows. Na drugiej MacOs. Ale windows nadpisal mi boot i teraz nie pokazuje sie wybor tylko odrazu startuje windows. Pod Mac probowalem zamontowac efi i wgrac caly katalog ale to nie pomoglo. Ktos ma jakis pomysl zeby domyslnie sie uruchamial openCore do wyboru systemu?
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Ten zapis jest w UEFI, potrzebujesz więc zmienić kolejność startu w UEFI. Robi się to najczęściej programem EasyUEFI free w Windows.
Podczas instalacji Windows zawsze macOS SSD odłączyć mechanicznie.
Bootloader OC
Constantine
rookie

Próbowałem uruchomić zmienione EFI ale teraz coś się nadpisało w kość. Logo podczas bootowania jest ogromne tak samo ikony. Cos sie stalo z rozdzielczoscia bootowania. Pozniej juz wszystko jest ok. Próbowałem uruchomić ze starym EFI wyczyscilem dysk, ponownie zainstalowalem Big Sur ale problem zostal. Czy ktos wie jak wyczyscic ta pamiec w ktorej stary EFi sobie cos nadpisal i przywrocic do stanu pierwotnego? Z gory dziekuje za pomoc
ODPOWIEDZ