Problem z SMBios (High Sierra)

macOS High Sierra, macOS Sierra, macOS El Capitan, macOS Yosemite, macOS Mavericks, macOS Lion. Poradniki, instrukcje i dyskusje na temat instalacji.
proteza
rookie

Re: Problem z SMBios (High Sierra)

Post autor: proteza »

Czy z moim procesorem, byłby sens na zmianę karty na np RX 560 lub 580?

Głównie chodzi mi o to, żeby móc sobie zmontować filmy z gopro (w 4k) z wakacji w Final Cut Pro :)

Dzięki
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

Dla obróbki video lepsza jest mocna karta graficzna.
Obecnie prawie cały proces przebiega na karcie, jak naturalnie wszystko jest poprawnie ustawione.
Ale twój komputer to już ile ma latek? :D
Ja bym powoli zbierał fundusze na nowszy sprzęt. Karta graficzna, taka jaką mam ja, to raczej minimum dla video.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
proteza
rookie

Prawie 4 lata, ale nie był też nie wiadomo jak drogi, więc domyślam się, że ten FX już może nie dawać rady :P

No cóż, pomyśle może nad czymś nowym.
proteza
rookie

Hej ! :)

Mały update odnośnie problemu z synchronizacją obrazu i dźwięku.

Jeśli ktoś będzie miał podobny problem to już tłumacze jak go rozwiązać:

Sprawdzamy nasz bus speed i CPU frequency - w moim przypadku bus speed wynosi 200Mhz a CPU frequency 3500Mhz.

Następnie dzielimy CPU frequency przez bus speed: 3500 / 200 = 17.5 (to jest bus ratio)

I teraz najważniejsze - jeśli liczba nie jest całkowita, to musicie zmienić CPU frequency w biosie - czyli np. podkręcić procesor tak, by wyszła liczba całkowita.

W moim przypadku podkręciłem procesor do 3600 Mhz oraz wyłączyłem Boost Performance.

Dzięki temu licząc teraz 3600 / 200 = 18 - bus ratio jest liczbą całkowitą, czyli tak jak powinno być.

Teraz w Clover configuratorze ustawiamy w boot parameters bus ratio na 18 oraz w sekcji CPU ustawiamy 3600 Mhz CPU frequency oraz 200000kHz bus speed.

Niestety Clover nie obsługuje busratio takich jak: 17.5, dlatego trzeba się tak za przeproszeniem je*ać.

Jeśli ktoś ma jakieś pytania to zapraszam :)
ODPOWIEDZ