Instalacja macOS od zera, bez posiadania kopii macOS

Zbiór poradników i linków do tutoriali które można wykorzystać przy pracy z wieloma wersjami macOS.
_Prime
rookie

Re: Instalacja macOS od zera, bez posiadania kopii macOS

Post by _Prime »

Coś jest nie tak. Dwa podejścia i za każdym razem to samo.
Po wybraniu pliku 4.hfs program robi swoje. Po skończonej pracy za każdym razem wychodzi okienko z formatowaniem pendrive.
Screen; Image
razor1995
Mistrz

Post by razor1995 »

Tak ma być. Przecież Windows nie potrafi odczytać HFS+, dlatego wyrzuca komunikat o konieczności formatowania pendrive.
Laptop: Dell Latitude E7240 | Intel Core i5 4310U | Intel HD 4400 | 16GB RAM Kingston | Samsung SSD 1TB | macOS Big Sur beta 8
mrhackintosh
Admin

Post by mrhackintosh »

_Prime wrote: 31 May 2019, 10:36 Coś jest nie tak. Dwa podejścia i za każdym razem to samo.
Po wybraniu pliku 4.hfs program robi swoje. Po skończonej pracy za każdym razem wychodzi okienko z formatowaniem pendrive.
Screen; Image
Tak jak razor napisał. Wszystko jest OK. Ten komunikat to potwierdza :D Oczywiście nie formatuj pendrive :D :D
_Prime
rookie

Post by _Prime »

No więc tak. Pendrive zrobiony - działa. Udało się wejść w menu wyboru systemu itd. (dwie ikonki od Windowsa 10 i jedna od macOS była). I na tym przystopowałem.
Nie radzę sobie z "Krok 2 - Skonfiguruj partycję UEFI". Dla mnie jest to obce. W menedżerze plików Windowsa 10, mam oczywiście partycję CLOVER, która zajmuje 184MB z 196. Ale co dalej, nie mam pojęcia. Bo jak rozumiem, bez konfiguracji partycji UEFI, instalacja macOS'a nie ruszy?

Aha. 50GB partycji wystarczy na macOS'a?
_Prime
rookie

Post by _Prime »

Plik "config.plist" otworzyłem w Cloud Clover Editor. Znalazłem poradnik, jak ustawić "config.plist" dla Intel Core 2 Duo.
Wybierając "SMBIOS" (Select a Mac:) w Cloud Clover Editor, nie znalazłem swojego procesora, tj. Intel Core 2 Duo, E7400. I na tym stoję.
mrhackintosh
Admin

Post by mrhackintosh »

50 GB wystarczy aczkolwiek pamiętaj że macOS domyślnie trzyma cały katalog użytkownika na dysku systemu. Oczywiście można to potem zmienić ale miej to na uwadze. Tak samo aplikacje. Też są w katalogu systemu. Za pomocą małego hacka można to przenieść ale domyślnie jest jak jest :)
_Prime
rookie

Post by _Prime »

Ok, jasne. :D Wszystko ok, ale nie mogę znaleźć Intel Core 2 Duo, E7400 w SMBIOS.
razor1995
Mistrz

Post by razor1995 »

Wybierz najbardziej podobny model do CPU który posiadasz.
Bodajże MacPro3,1 ma jeszcze wsparcie Mojave.

Druga sprawa -- jaki masz konkretnie sprzęt? Od tego powinieneś zacząć ;) MacOS to nie Windows, nie ruszy na wszystkim.
Laptop: Dell Latitude E7240 | Intel Core i5 4310U | Intel HD 4400 | 16GB RAM Kingston | Samsung SSD 1TB | macOS Big Sur beta 8
_Prime
rookie

Post by _Prime »

Hej,
Szukałem czegoś podobnego pod Core 2 Duo, E7400, ale bez skutku. Instalacja nie ruszała.
A sprzęt jaki mam, to Intel Core 2 Duo, E7400 2,80GHz, pamięć Ram 4GB.
amadorsz

Post by amadorsz »

Witam, jestem na tej stronie nowy. Chciałbym zainstalować na laptopie firmy Asus nowy system. Robię wszystko wg tej instrukcji lecz po wybraniu pendrive (jako dysk z którego ma wystartować laptop) moja droga po nowy system zacina się na logo apple.
Laptop ma procesor Intel Core i3-5005U, 8 GB ramu i dysk 1 tera.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc. Pozdrawiam
Post Reply